4 propozycje na rodzinny obiad z grilla. Aromatyczny kurczak, pyszne polędwiczki i krewetki z ananasem i kolendrą

Redakcja

Redakcja

Potrawy z grilla
Potrawy z grilla123RF/PICSEL

Przepisy Ewy Olejniczak na rodzinny obiad z grilla - szaszłyki

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 cm imbiru świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka siekanej natki pietruszki
  • Sól morska
  • 500 g polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 10 szt małych szalotek
  • 1 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego jasny
  • 2 łyżki oleju sezonowego
  • 1 łyżka białego sezamy
  • 1 chili
  • Sól morska

Przepisy na grilla Ewy Olejniczak: filet z kurczaka w ziołach na szpadkach

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 10 szt dużych oliwek bez pestki
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • Sól morska

Przepis Ewy Olejniczak na krewetki z grilla

  • Porcja dla 4 osób
  • Sposób przygotowania:
  • 16 szt krewetek tygrysich bez pancerza (rozmiar 16/20)
  • 2 łyżki siekanej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • Sól morska
  • 1/2 szt świeżego ananasa