4 propozycje na rodzinny obiad z grilla. Aromatyczny kurczak, pyszne polędwiczki i krewetki z ananasem i kolendrą
Przed nami majówka i start sezonu grillowego, a jak powszechnie wiadomo, nic nie smakuje lepiej niż dania przygotowane na świeżym powietrzu, prosto z rusztu. W kuchni "halo tu polsat" Ewa Olejniczak przygotowuje dziś pyszne dania na rodzinnego grilla. Wśród proponowanych przez Ewę potraw znajdziecie aromatyczne sataye z polędwiczek wieprzowych w marynacie musztardowo-miodowej, klasyczne, ale z orientalnym akcentem, szaszłyki z polędwicy wołowej z sezamem, a także delikatne szaszłyki z fileta kurczaka z ziołami i oliwkami oraz oryginalne szaszłyki z krewetkami i ananasem. Trzymamy kciuki za ładną pogodę w majówkę!

Przepisy Ewy Olejniczak na rodzinny obiad z grilla - szaszłyki
Sataye z polędwiczek wieprzowych w marynacie musztardowo miodowej
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 1 cm imbiru świeżego
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka siekanej natki pietruszki
- Sól morska
Sposób wykonania:
Polędwiczki kroimy w długie, cienkie paski. Z miodu i musztardy robimy marynatę, dodajmy posiekany drobno czosnek i starty imbir oraz natkę pietruszki. Mięso dokładnie mieszamy z marynatą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Nabijamy ciasno na patyczki bambusowe do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie (nie będą nam się palić na grillu). Grillujemy z każdej strony, aż mięso będzie upieczone. Na koniec oprószamy solą morską.
Szaszłyki z polędwicy wołowej z sezamem
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej lub rostbefu
- 10 szt małych szalotek
- 1 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego jasny
- 2 łyżki oleju sezonowego
- 1 łyżka białego sezamy
- 1 chili
- Sól morska
Sposób wykonania:
Mięso oczyszczone z błon kroimy na kosteczkę 2x2 cm, szalotki obieramy i przekrajamy na pół. Imbir trzemy do miseczki na tarce, tak samo czosnek. Dodajemy olej sezamowy, sos sojowy oraz posiekane chili. Do marynaty wrzucamy mięso i szalotki oraz sezam. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.Nabijamy na metalowe szpatułki lub namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków naprzemiennie zaczynając od mięsa, szalotka, mięso itd. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż wołowina będzie wysmażona tak, jak lubimy. Na końcu solimy solą morską.
Przepisy na grilla Ewy Olejniczak: filet z kurczaka w ziołach na szpadkach
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 10 szt dużych oliwek bez pestki
- Starta skórka z jednej cytryny
- Sól morska
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w paski. Do miski wlewamy olej i dodajemy otartą skórką z cytryny, posiekane zioła i curry oraz sól. Mięso dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie nabijamy na drewniane lub metalowe szpadki naprzemiennie zamarynowane mięso i oliwki. Możemy też owinąć oliwkę cienkim kawałkiem mięsa. Smażymy, aż kurczak będzie miękki.
Przepis Ewy Olejniczak na krewetki z grilla
Krewetki z ananasem i kolendrą
- Porcja dla 4 osób
- Sposób przygotowania:
- 16 szt krewetek tygrysich bez pancerza (rozmiar 16/20)
- 2 łyżki siekanej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- Sól morska
- 1/2 szt świeżego ananasa
UWAGA: krewetki, które są różowe są już po obróbce termicznej i znacznie szybciej będą gotowe, lecz trudniej przyjmują marynaty. Krewetki szare są zupełnie surowe i szybciej się marynują, lecz potrzebują kilka chwil dłużej na ogniu.
Krewetki bez pancerza i rozmrożone wkładamy do miski, dodajemy oliwę, siekana kolendrę i starty czosnek oraz odrobinę soli. UWAGA owoce morza są lekko słone, zatem ostrożnie z dodawaniem soli. Obranego ananasa kroimy na kawałki wielkości mniej więcej krewetki i nabijamy naprzemiennie na szpatułkę. Odstawiamy na kilka godzin, aby przeszły aromatami i grillujemy, aż krewetka będzie cała różowa, a w środku biała.
Przepisy do sosów idealnych do dań z grilla znajdziecie TUTAJ.
Smacznego!