Powałki albo peretryczki, czyli lubelskie chlebki zaduszne. Zapomniany przysmak lepszy od kopytek

Beata Łajca

Beata Łajca

Aktualizacja
Powałki, czyli lubelskie chlebki zaduszkowe. Dawny przepis wraca do łask
Powałki, czyli lubelskie chlebki zaduszkowe. Dawny przepis wraca do łask123RF/PICSEL

Co ugotować na Wszystkich Świętych?

Powałki przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, ale są dużo lepsze od kopytek
Powałki przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, ale są dużo lepsze od kopytek123RF/PICSEL

Dawny przepis wraca do łask. Idealnie wpisuje się w kulinarne nurty

Powałki, czyli lubelskie chlebki zaduszne

  • pół kilograma ziemniaków (najlepiej takich, jak do kopytek, typu C) 
  • 250 g mąki (dodatkowo do podsypania, gdyby ciasto było zbyt kleiste) 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 
  • łyżeczka cukru 
  • pół łyżeczki soli 
  • do doprawienia: suszony tymianek lub majeranek, kminek i sproszkowany czosnek