Szare kluski z boczkiem, cebulą i twarogiem, czyli esencja polskiej kuchni domowej
To jedno z tych dań, które nie potrzebują ozdobników. Wystarczy kilka prostych składników: ziemniaki, mąka, boczek, cebula i twaróg – i nagle na talerzu pojawia się coś więcej niż obiad. Szare kluski, miękkie, delikatnie mączne, otulone rumianym boczkiem i złotą cebulką, a na wierzchu twaróg, który dodaje całości aksamitnej lekkości i odrobiny słonej świeżości. To smak domu – ciepły, prawdziwy i nieśpieszny – taki, do którego zawsze się wraca, choć nikt nie wie dokładnie, kiedy się z niego wyszło.

Szare kluski według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 60 gramów mąki pszennej
- 200 gramów mąki krupczatki
- 400 gramów świeżego boczku (bez skóry)
- 2 cebule
- 200 gramów twarogu półtłustego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Łyżką nabierać porcje ciasta i ostrożnie wrzucać na wrzątek. Delikatnie przemieszać, by kluski nie przywarły do dna. Gotować 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
W tym czasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz, a mięso lekko się zarumieni. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć, aż stanie się szklista i złota. Dodać ugotowane kluski, podsmażyć razem kilka minut, aż nabiorą rumieńców. Na koniec dodać pokruszony twaróg i delikatnie wymieszać, by całość połączyła się w ciepłą, pachnącą kompozycję. Podawać od razu.