Poczuj się jak na ulicach Tokio. Przekąska rodem z japońskiego festynu jest tak prosta, że trudno w to uwierzyć
Beata Łajca
Jedzenie to najlepszy sposób na poznawanie innych kultur. A najwięcej o Japonii może nam powiedzieć tamtejszy street food. Jeśli chcesz poczuć się jak na ulicach Tokio podczas japońskiego festynu matsuri, koniecznie spróbuj dango mitarashi. Kultowa azjatycka przekąska z przepisu Pawła Lorocha jest banalna w przygotowaniu, a smakuje jak prawdziwa wycieczka do Japonii.
Dango mitarashi to nic innego jak podsmażane kulki z mąki ryżowej. Japończycy kupują je najczęściej na ulicach miast od lokalnych sprzedawców, którzy serwują dango na matsuri - słynnych festynach o bardzo długiej tradycji. Ryżowe kulki w aromatycznym sosie jada się też w japońskim teatrze kabuki, pojawiają się również w ceremoniach herbacianych. Niepozorne niby-kluski są więc ważnym elementem japońskiej kultury. Ale pomijając ich pochodzenie, dango mitarashi z autorskiego przepisu Pawła Lorocha, są po prostu przepyszne, bardzo "azjatyckie" w smaku, a przede wszystkim - bajecznie proste w wykonaniu. Potrzeba tylko odpowiednich składników.
Dango mitarashi - japoński street food z lat 80-tych według Pawła Lorocha
Składniki:
- 500 g mąki z kleistego ryżu
- woda
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mirinu (japoński sos z ryżu, drożdży i cukru)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- patyczki - dość długie, jak do szaszłyków
Przygotowanie:
W przygotowaniu ciasta na dango ważne są proporcje: na jedną szklankę mąki ryżowej użyj ćwierć szklanki wody. Wyrób gęste ciasto, które da się formować w wałeczki. Z wałeczków wykrój kluski, a z nich uformuj kuleczki. W dużym garnku zagotuj wodę, naszykuj też łyżkę cedzakową i miskę z lodem.
Wrzucaj partiami uformowane dango do wrzącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, pogotuj je jeszcze 3 minuty. Potem wyjmij łyżką cedzakową i przełóż od razu do miski z lodem. Rozgrzej suchą patelnię.
Po krótkim chłodzeniu osusz dango, nabij po 3-5 sztuk na patyczek i obsmaż na patelni z każdej strony, do zarumienienia. Potem przygotuj sos mitarashi: wymieszaj sos sojowy, cukier, mirin, mąkę ziemniaczaną i 150 ml wody. Wszystko zagotuj.
Przypieczone dango posmaruj sosem mitarashi i gotowe!
Zobacz też: