Słodko-słona fuzja smaków z Japonią w tle. Pieczona dynia futsu według Łukasza Budzika
Kamil Olek
Mogłoby się wydawać, że świętujący Halloween Amerykanie i Amerykanki nie potrzebują dodatkowej okazji, by celebrować swoje zamiłowanie do pewnego pomarańczowego warzywa (będącego w rzeczywistości owocem). Nic bardziej mylnego. 26 października jest bowiem w USA... Narodowym Dniem Dyni. Wbrew pozorom ta nie jest jednak wyłącznie symbolem amerykańskiej kultury. Dlatego też, nieco przekornie, na tapecie królującego dziś w kuchni Łukasza Budzika odmiana prosto z dalekiej Japonii. I to w wyjątkowym, bo słodko-słonym anturażu.
Choć mianem "japońskiej dyni" określa się na ogół odmianę kabocha, z kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi także niezwykła (tak na zewnątrz, jak i wewnątrz) dynia futsu. Mimo że w swojej ojczyźnie uprawiana jest od kilkuset lat, przychylność zachodniego świata zyskała dopiero w ostatnim czasie. I całe szczęście, bo mimo niekoniecznie zachęcającego wyglądu (na ogół ma pomarszczoną skórkę i występuje w ciemnozielonej, a nawet czarnej barwie), nadrabia bardzo słodkim miąższem z wyraźną nutą orzechów laskowych. Ten zaś idealnie komponuje się zarówno z orzechami oraz żurawiną, jak i... z chrupiącym jarmużem.
Pieczona dynia futsu z orzechami, żurawiną i jarmużem
Składniki:
- 1 dynia futsu
- 1 słoiczek żurawiny
- 1 pęczek zielonego jarmużu
- 300 gramów orzechów laskowych
- 100 gramów pasty z orzechów laskowych
- olej (do smażenia i posmarowania dyni)
- olej sezamowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynie dokładnie umyć, a następnie pokroić w plastry i pozbawić gniazda nasiennego. Dyniowe kawałki posmarować olejem, doprawić solą oraz pieprzem, a następnie ułożyć na pergaminie i piec w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut (do miękkości).
W międzyczasie jarmuż dokładnie umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części, a następnie smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na papierowym ręczniku i posolić.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym rozgnieść je na mniejsze części (z użyciem choćby wałka do ciasta).
Upieczoną dynię przełożyć na talerz, posmarować orzechową pastą i wyłożyć żurawinę. Całość pokryć chipsami z jarmużu, obsypać orzechami i polać olejem sezamowym.