Słodko-słona fuzja smaków z Japonią w tle. Pieczona dynia futsu według Łukasza Budzika

Kamil Olek

Kamil Olek

Mogłoby się wydawać, że świętujący Halloween Amerykanie i Amerykanki nie potrzebują dodatkowej okazji, by celebrować swoje zamiłowanie do pewnego pomarańczowego warzywa (będącego w rzeczywistości owocem). Nic bardziej mylnego. 26 października jest bowiem w USA... Narodowym Dniem Dyni. Wbrew pozorom ta nie jest jednak wyłącznie symbolem amerykańskiej kultury. Dlatego też, nieco przekornie, na tapecie królującego dziś w kuchni Łukasza Budzika odmiana prosto z dalekiej Japonii. I to w wyjątkowym, bo słodko-słonym anturażu.

Pieczona dynia z orzechami i jarmużem
Pieczona dynia z orzechami i jarmużemEuzebiusz NiemiecAKPA

Choć mianem "japońskiej dyni" określa się na ogół odmianę kabocha, z kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi także niezwykła (tak na zewnątrz, jak i wewnątrz) dynia futsu. Mimo że w swojej ojczyźnie uprawiana jest od kilkuset lat, przychylność zachodniego świata zyskała dopiero w ostatnim czasie. I całe szczęście, bo mimo niekoniecznie zachęcającego wyglądu (na ogół ma pomarszczoną skórkę i występuje w ciemnozielonej, a nawet czarnej barwie), nadrabia bardzo słodkim miąższem z wyraźną nutą orzechów laskowych. Ten zaś idealnie komponuje się zarówno z orzechami oraz żurawiną, jak i... z chrupiącym jarmużem.

Pieczona dynia futsu z orzechami, żurawiną i jarmużem

Składniki: 

  • 1 dynia futsu 
  • 1 słoiczek żurawiny 
  • 1 pęczek zielonego jarmużu 
  • 300 gramów orzechów laskowych 
  • 100 gramów pasty z orzechów laskowych 
  • olej (do smażenia i posmarowania dyni) 
  • olej sezamowy 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Dynie dokładnie umyć, a następnie pokroić w plastry i pozbawić gniazda nasiennego. Dyniowe kawałki posmarować olejem, doprawić solą oraz pieprzem, a następnie ułożyć na pergaminie i piec w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut (do miękkości).

W międzyczasie jarmuż dokładnie umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części, a następnie smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na papierowym ręczniku i posolić.

Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym rozgnieść je na mniejsze części (z użyciem choćby wałka do ciasta).

Upieczoną dynię przełożyć na talerz, posmarować orzechową pastą i wyłożyć żurawinę. Całość pokryć chipsami z jarmużu, obsypać orzechami i polać olejem sezamowym.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas