Indie w dwa kwadranse, czyli pożywne zielone curry dla zabieganych

Kamil Olek

Kamil Olek

Zielone curry
Zielone curry123RF/PICSEL

Zielone curry prosto z Indii. Z ryżem i miętowym jogurtem

  • 1/2 główki kalafiora 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry 
  • 2 centymetry imbiru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 dymek 
  • 1 papryczka chili 
  • 1 pęczek świeżej kolendry 
  • 2 pomidory 
  • 1 puszka mleczka kokosowego (około 400 gramów) 
  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 gramów) 
  • 1 puszka ananasa w syropie (około 250 gramów) 
  • 1 cytryna 
  • 300 gramów ryżu basmati 
  • 10 goździków 
  • 1/2 pęczka świeżej mięty 
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej sojowego lub kokosowego) 
  • sól i pieprz 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?