Menemen, czyli jajecznica prosto z Turcji. Alternatywa dla osławionej szakszuki
Kamil Olek
Polskie zamiłowanie do bliskowschodniej kuchni nie słabnie od kilku dobrych lat i szczęśliwie przestało ograniczać się jedynie do budek z kebabem. Na fali tejże popularności w śniadaniowym menu wielu zagościła między innymi szakszuka, czyli jajka gotowane w aromatycznym sosie na bazie pomidorów. O niej jednak napisano i powiedziano już tyle, że na tapet postanowiliśmy tym razem wziąć danie nieco bliższe, bo tureckie, choć stworzone z podobnych składników. Zapraszamy więc na menemen – danie prosto z Anatolii.
Turcja na śniadanie, czyli pomidorowa jajecznica zwana menemen
Choć turecka tradycja kulinarna może kojarzyć się wielu przede wszystkim z kebapem (przez "p" na końcu), baklavą (deserem pochodzącym jeszcze z czasów Imperium Osmańskiego) czy lahmacunem (zwanym turecką pizzą), tamtejsze bogactwo smaków w niczym nie ustępuje innym kuchniom tej bliższej Europie części Azji, zaś wartych spróbowania dań jest dużo, dużo więcej.
Dość wysoko na liście tych "oryginalnych" znajdziemy i menemen, spożywane przede wszystkim na śniadanie, choć niektórzy nie gardzą nim również w porze obiadowej. Pochodzi z Anatolii, a nazwę wzięło od miasta w prowincji Izmir, jednak mimo to występuje na terenie całego kraju, dodatkowo – w najróżniejszych wersjach (spotkać można odsłony z kiełbasą zwaną sucuk czy podobnym do fety serem beyaz peynir). Od wspomnianej już szakszuki różni się zaś zasadniczą kwestią – jajka nie są przyrządzane w całości, a rozbełtanie – prawie tak, jak w przypadku jajecznicy.
Poniżej przedstawiamy przepis na wersję bez tureckich dodatków, zapewniając jednak, że nawet taka broni się smakiem.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 zielona papryka (opcjonalnie czerwona)
- 1 cebula
- 4 twarde pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka płatków chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, a następnie dorzucić paprykę oraz cebulę i podsmażać przez kilka minut. Po tym czasie dodać pomidory oraz chili i smażyć kolejne 2 minuty.
W tym czasie jajka rozbić (tak jak w przypadku jajecznicy), a następnie wlać je na patelnię. Delikatnie przemieszać i smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji.
Doprawić solą oraz pieprzem i podawać z ulubionym pieczywem (niekoniecznie tym rodzimie tureckim).
Afiyet olsun (czyli smacznego)!
Zobacz też: