Papryka papryce nierówna. Paweł Loroch wyjaśnia paprykowe niuanse i radzi, co robić, gdy przesadzimy z ostrością

Beata Łajca

Beata Łajca

Aktualizacja
Paweł Loroch odkrywa sekrety papryk i papryczek w "halo tu polsat"
Paweł Loroch odkrywa sekrety papryk i papryczek w "halo tu polsat"Paweł WrzecionAKPA

Gdzie leży "polskie zagłębie paprykowe"?

Jaka papryka najlepsza? Rodzaje papryki i ich zastosowania

  • Papryka słodka (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa): idealna do sałatek, leczo, faszerowania, grillowania. Różnią się smakiem: zielona jest bardziej "trawiasta", czerwona - najsłodsza.
  • Papryczka bananowa: lekko pikantna, świetna do marynat i kanapek.
  • Peperoncini: popularna we Włoszech, używana do oliwy, makaronów i pizzy.
  • Poblano: duża, łagodna, często nadziewana w kuchni meksykańskiej (chiles rellenos).
  • Jalapeño: pikantna, ale nie ekstremalna, świetna do nachosów, guacamole, sosów.
  • Cayenne: w proszku lub świeża, idealna do ostrych sosów, przyprawiania potraw.
  • Bird’s Eye (tajska): bardzo ostra, używana w kuchni azjatyckiej (zupy, curry).
  • Habanero (różne kolory): owocowa nuta i duża ostrość, świetna do ostrych sosów owocowych (np. z mango).
  • Scotch Bonnet: karaibski klimat, sosy jerk, marynaty.
  • Red Savina: kiedyś najostrzejsza na świecie, dla fanów ekstremalnych smaków.
  • Naga Viper: jedna z najostrzejszych, raczej jako ciekawostka, niż surowiec kuchenny.

Właściwości zdrowotne papryki. Mało kto wie, jak wiele w niej cennego składnika

Co to jest skala Scoville'a? I co to ma do papryki?

Carolina reaper to najostrzejsza papryczka świata. Ma ponad 2 miliony SHU
Carolina reaper to najostrzejsza papryczka świata. Ma ponad 2 miliony SHU123RF/PICSEL

Jak zneutralizować ostrość, gdy przesadzimy z papryczką?

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?