Jest sześć rodzajów, każda do czego innego, wszystkie dobre na diecie. Jak wybrać najlepszą dynię - praktyczny poradnik
Jaka dynia będzie najlepsza do zupy, a z jakiej przygotować kultowe ciasto? W sklepach dynia występuje w sześciu rodzajach, a każdy ma inne zalety. Wszystkie jednak łączy jedno - są skarbnicą składników odżywczych i sprawdzają się na diecie. W 100 g tego jesiennego warzywa jest ledwie 30 kcal, a jeden z jego rodzajów po upieczeniu zmienia się w makaron, który kaloryczne danie zmieni w potrawę, po która nasyci na długo, ale nie pójdzie w boczki.

Jak wybrać najlepszą dynię?
Piękne, pękate dynie to jeden z symboli jesieni i właśnie zaczyna się najlepszy moment, aby się nimi nacieszyć. Sezon trwa bowiem od września do listopada - to wtedy miąższ dyni jest najbardziej soczysty, aromatyczny i pełen składników odżywczych. Jeśli chcesz zaopatrzyć się w większą ilość, wybieraj sztuki o twardej skórce i głębokim kolorze, takie mogą leżeć w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy. Dynia to bowiem jedno z tych nielicznych warzyw, które możemy jeść świeże prawie przez całą zimę i warto z tego skorzystać.
Właściwości zdrowotne dyni. Jedz na diecie - kilogramy polecą w dół
Dynia zachwyca nie tylko wyglądem i smakiem - to prawdziwy skarb dla zdrowia. Jest źródłem beta-karotenu (to on nadaje jej kolor), który ma zdolność ochrony organizmu przed działaniem wolnych rodników, wspiera młody wygląd skóry i dba o zdrowie oczu.
Jesienne warzywo ma dużo witamin C, E i z grupy B, więc świetnie wzmacnia odporność i wspiera metabolizm. Ma też dużo błonnika, a to sprawia, że dobrze reguluje trawienie, daje uczucie sytości na długo, a jednocześnie ma niewiele kalorii - około 30 w 100 gramach. Dynia ma także sporo potasu i magnezu, a jej pestki są źródłem cynku i tłuszczów cennych dla pięknego wyglądu cery, włosów i paznokci.
Zobacz też: W PRL był kultowym napojem, później o nim zapomnieliśmy. Dzisiaj wraca jako modne superfood
Jaka dynia na zupę, a jaka do ciasta? Praktyczny przewodnik
Dynia ma wiele zastosowań w kuchni, a w sklepach i na bazarach można znaleźć ją w kilku odmianach - każda zaś nieco różni się od pozostałych. Stąd pojawiają się wątpliwości, jaka dynia najlepsza do zupy, a jaka jest idealna do ciasta. Postanowiliśmy więc przygotować praktyczny przewodnik po dyniach, ich odmianach, wadach i zaletach oraz najlepszych przeznaczeniach kulinarnych.
Dynia zwyczajna

Jest najtańsza i najłatwiej dostępna, ale ma mniej smaku, jest wodnista i nieco włóknista. Najlepsza przetworów, gorzej sobie radzi w zupach i deserach.
Dynia hokkaido

Nie trzeba jej obierać, bo skórka miękknie podczas gotowania, a dynia ma intensywny, lekko orzechowy smak. Niesety jest droższa od innych, ale za to idealna do zupy krem, pieczenia w kawałkach, do risotto i na puree.
Dynia piżmowa (butternut)

Ma mało pestek, dużo miąższu, gładką konsystencję i słodki, leko maślany smak. Ale za to twardszą skórkę, czyli trudniej ją obrać. Świetna do ciast i babeczek, placuszków, smoothie i pieczenia.
Dynia makaronowa (spaghetti squash)

Po upieczeniu jej miąższ rozpada się w charakterystyczne nikti przypominające makaron, ale jest mało kremowa. Świetna do zapiekanek i jako zamiennik makaronu na diecie niskowęglowodanowej.
Dynia muscat (inaczej prowansalska)

Jest bardzo aromatyczna, słodka i ma piękny kolor miąższu. Jest za to bardzo duża, więc trudno ją przechowywać. Idealna do dżemów, konfitur oraz ciast i deserów.
Dynia żołędziowa (acorn squash)

Ma mniej miąższu, ale jest łatwa do faszerowania. Idealna właśnie do zapiekanek, zwłaszcza nadziewana mięsem, kaszą lub warzywami. Takie dania wyglądają spektakularnie i smakują jeszcze lepiej.
Co zrobić z dyni? Te dania będą hitem jesieni 2025
Jak widać, dynia daje nieograniczone możliwości w kuchni, jeżeli tylko dobrze ją poznamy. Ale gdyby brakowało ci inspiracji, podrzucamy osiem pomysłów, które jesienią tego roku będą robić furorę na stołach.
- Krem z dyni z imbirem - klasyk jesieni, rozgrzewa i świetnie sprawdza się jako szybki obiad.
- Pumpkin spice latte - kultowy napój z kawiarni, który można zrobić w domu.
- Ciasto dyniowe (pumpkin pie) - tradycja amerykańska, ale coraz częściej pojawia się na polskich stołach.
- Placki dyniowe na słodko i wytrawnie - hit Instagrama, szczególnie w wersji z jogurtem i owocami.
- Hummus dyniowy - zdrowa pasta, która szybko podbiła blogi kulinarne.
- Makaron z sosem dyniowym - kremowy, delikatny, często łączony z szałwią.
- Konfitura z dyni z pomarańczą - nietypowy przysmak, który świetnie wpisuje się w modę na domowe przetwory.
- Pieczona dynia z przyprawami - prosty dodatek do obiadu, który wygląda efektownie na zdjęciach.