Pamiętasz domową kiełbasę ze słoika? Kasia Michoń przekonuje, że nie ma nic łatwiejszego (i pyszniejszego)

Beata Maj

Beata Maj

Domowa kiełbasa w słoiku
Domowa kiełbasa w słoikuAKPA
Katarzyna Michoń
Katarzyna MichońAKPA

Jakie mięso nadaje się na domowe przetwory do słoików?

Jak zrobić domową kiełbasę w słoiku?

Domowe przetwory mięsne w słoikach
Domowe przetwory mięsne w słoikachAKPA

Przetwory mięsne, które można samodzielnie zrobić w domu - według Kasi Michoń:

  • Miękki, kruchy, soczysty karczek gotowany w słoikach. Idealny na kanapki. Otwierasz słoik i masz pyszny kawałek domowej wędliny. Zawsze pod ręką w lodówce. Porcje akurat na raz. 
  • Kiełbasa słoikowa - mięso mielone otoczone galaretką i tłuszczem. Bardzo szybka do zrobienia i niedroga. Idealna na kanapki.   
  • Pasztet do słoików - warto zrobić pasztety samemu w domu, wiemy wtedy co w nim, ale przede wszystkim najważniejsze jest to, że nie ma tu chemii. 
  • Boczek do słoików, pracy przy nim prawie nie ma, a gotowy boczek w słoiku może stać kilka miesięcy, o ile nie zjecie go wcześniej.
  • Gulasz, zawsze dobrze jest mieć taki pod ręką, gotowany trzykrotnie metodą tyndalizacji więc nie musi stać w lodówce i jest dobry do spożycia przez wiele miesięcy. Wystarczy otworzyć słoik i zagrzać, lub położyć mięso na kanapki. Można go zjeść po prostu po podgrzaniu lub podkręcić smak przez dodanie podsmażonych pieczarek lub cebuli, obiad w kilka minut.
  • Tuszonka z piekarnika - mięso ze słoika ze smalcem, idealne na kanapki. Robi się go szybko i banalnie prosto. Pieczemy w piekarniku co również ułatwia sprawę. Taka tuszonka może stać w lodówce lub zimnej piwnicy nawet 3 miesiące.  
  • Paprykarz z rybą i warzywami, dobry na kanapki, prosty do zrobienia i lepszy od sklepowego. 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?