Podwójnie serowe penne – z boczkiem i pomidorami. Zapiekanka makaronowa według Mateusza Gesslera
W serowym penne Mateusza Gesslera najważniejsza jest równowaga - makaron łączy się więc z gęstym, winno-pomidorowym sosem, boczek wnosi wyraźny, dymny akcent, a cheddar i mozzarella zamieniają całość w danie o niezwykłej intensywności. To proste połączenie zyskuje tym samym pełnię smaku i przyjemny akcent domowej kuchni.

Zapiekanka makaronowa według Mateusza Gesslera
Składniki:
- 300-400 gramów makaronu penne
- 150-200 gramów boczku wędzonego
- 400 gramów krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 125 mililitrów białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 100 gramów masła
- 50 gramów natki pietruszki
- 150 gramów cheddara
- 150 gramów mozzarelli
- oregano
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron penne al dente, czyli o 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu, po czym odcedzić, nie przelewając go jednak zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę lub w paski i podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Na tym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty czosnek i chwilę przesmażyć, po czym wlać białe wino i zredukować je o połowę. Dodać krojone pomidory lub passatę, doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dusić przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i podsmażonym boczkiem, dodać połowę startego cheddara i połowę mozzarelli i dokładnie połączyć składniki. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego masłem, posypać pozostałą ilością obu serów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Zapiekać przez 20-30 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika udekorować natką pietruszki lub świeżą bazylią i podawać od razu.






