Roladki z żurawiną i oscypkiem, czyli podhalańskie aromaty w interpretacji Karoliny Stolarskiej-Bigos
W tym zestawieniu nie chodzi o folklor na talerzu, lecz o wykorzystanie dwóch charakterystycznych podhalańskich akcentów - oscypka i żurawiny - w sposób daleki od oczywistości. Karolina Stolarska-Bigos buduje smak na kontraście - słodycz i kwasowość konfitury spotykają się z wyrazistością wędzonego sera, a całość zostaje zamknięta w roladkach z kurczaka, owiniętych cienką warstwą boczku, który podczas pieczenia nadaje mięsu soczystość i delikatnie dymny ton. To danie łączy w sobie prostotę wykonania z intensywnością, której nie trzeba szukać daleko - ona wynika z samego połączenia składników.

Roladki z żurawiną i oscypkiem według Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 250 gramów oscypka
- 8 plastrów surowego boczku
- 150 gramów konfitury żurawinowej
- suszony czosnek
- słodka papryka
- tymianek
- sól, pieprz
- 1 kilogram ziemniaków
- mix sałat
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka podzielić na osiem części, lekko je rozbić i doprawić tymiankiem, solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem, po czym posmarować cienko konfiturą żurawinową i ułożyć na każdym kawałek oscypka; mięso zwinąć w roladki i owinąć plastrami boczku. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, delikatnie posmarować oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je na ćwiartki, doprawić solą, papryką i suszonym czosnkiem, skropić oliwą i piec w 180°C około 30 minut, mieszając co jakiś czas. Upieczone roladki podawać z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatą skropioną klasycznym winegretem przygotowanym z oliwy i soku z cytryny lub octu winnego.






