Zupa czosnkowa, inspirowana kuchnią góralską, z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Nie tylko kwaśnicą kuchnia góralska stoi. Gdy robi się coraz zimniej, jeszcze lepiej rozgrzeje inny przysmak, inspirowany podhalańskimi specjałami. Aromatyczna, gęsta zupa, z chrupiącym boczkiem i złocistymi grzankami, którą przygotowujesz w kilka chwil - w listopadowy dzień brzmi jak plan idealny. A ta z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos zachwyca prostotą i głębią smaku.

Zupa czosnkowa, inspirowana kuchnią góralską, z przepisu Karoliny Stolarskiej Bigos
Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 2 łyżki masła
- 4 główki czosnku
- cebula
- 4 ziemniaki
- 100 g surowego boczku w plastrach
- 150 ml śmietanki 30%
- suszony tymianek
- sól pieprz
- kilka kromek pszennego pieczywa
- suszony czosnek
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło w garnku, wrzuć warzywa i podsmaż przez chwilę. Odłóż cztery ząbki czosnku, a pozostałe pokrój i dodaj do garnka. Po chwili zalej wszystko bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie pokrój boczek i usmaż na złoto. Pieczywo pokrój w kostkę, skrop oliwą, posyp czosnkiem i upiecz na chrupko w piekarniku.
Pod koniec gotowania, pozostałe ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy. Dodaj śmietankę i zblenduj na gładko. Na koniec dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, a podawaj gorącą z dodatkiem chrupiącego boczku i złotych grzanek. Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






