Nie zostanie ani okruszek! Świąteczny hit Ewy Wachowicz: lekki i puszysty piernik na zsiadłym mleku

Beata Maj

Beata Maj

Nie dość, że jest puszysty i pyszny, to jeszcze jego wykonanie nie przysparza trudności. Piernik według przepisu Ewy Wachowicz jest wyborny, więc znika z patery równie szybko, jak się na niej pojawił.

Szybki piernik na zsiadłym mleku z przepisu Ewy Wachowicz
Szybki piernik na zsiadłym mleku z przepisu Ewy WachowiczEwa WachowiczPolsat

Ewa Wachowicz nie ukrywa, że jeśli chodzi o Boże Narodzenie, jest tradycjonalistką. Gwiazda każdego roku szykuje wspólnie z rodziną wieczerzę wigilijną. Uroczysta kolacja odbywa się w krakowskim domu Ewy, a na stole staje obowiązkowo 12 potraw, wśród których zawsze są łazanki z makiem i karp po żydowsku. Więcej o Wigilii u Ewy Wachowicz przeczytacie w tym artykule.

Ale nie samymi kluseczkami i rybami żyje człowiek w święta. Poproszona o swój ulubiony przepis na święta, gwiazda "halo tu Polsat" zdradziła, że hitem na jej świątecznym stole jest piernik robiony na zsiadłym mleku: "Szybki piernik na zsiadłym mleku jest puszysty i pyszny" - zapewnia.

Nie dosyć więc, że polany polewą czekoladową i obsypany prażonymi orzechami smakuje niebiańsko, to jeszcze jest szybki, co doceni każda pani domu szykująca święta dla bliskich.

Przedstawiamy zatem przepis Ewy Wachowicz na top of the top świątecznych wypieków, czyli piernik na zsiadłym mleku.

Przepis Ewy Wachowicz na piernik na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 125 g  masła
  • 400 g  miodu
  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • 4½ szklanki mąki
  • 1½ szklanki kwaśnego mleka
  • 1½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • kilka śliwek suszonych

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • Orzechy włoskie do dekoracji

Opis przygotowania:

Masło roztopić w garnku. Dodać miód. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć.

Małym strumieniem, cały czas miksując, dolać masło z miodem. Następnie, naprzemiennie, dodać mąkę i kwaśne mleko. Wsypać sodę i kakao (składniki sypkie warto przesiać). Zmiksować. Dorzucić posiekane orzechy oraz żurawinę i drobno pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Wyrównać.

Wstawić do pieca rozgrzanego do 50 st. C. Podnieść temp. do 180 st. i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku ciasto jest suche.

Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Piernik na zsiadłym mleku z przepisu Ewy Wachowicz
Piernik na zsiadłym mleku z przepisu Ewy WachowiczEwa WachowiczPolsat
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas