Nie zostanie ani okruszek! Świąteczny hit Ewy Wachowicz: lekki i puszysty piernik na zsiadłym mleku
Beata Maj
Nie dość, że jest puszysty i pyszny, to jeszcze jego wykonanie nie przysparza trudności. Piernik według przepisu Ewy Wachowicz jest wyborny, więc znika z patery równie szybko, jak się na niej pojawił.
Ewa Wachowicz nie ukrywa, że jeśli chodzi o Boże Narodzenie, jest tradycjonalistką. Gwiazda każdego roku szykuje wspólnie z rodziną wieczerzę wigilijną. Uroczysta kolacja odbywa się w krakowskim domu Ewy, a na stole staje obowiązkowo 12 potraw, wśród których zawsze są łazanki z makiem i karp po żydowsku. Więcej o Wigilii u Ewy Wachowicz przeczytacie w tym artykule.
Ale nie samymi kluseczkami i rybami żyje człowiek w święta. Poproszona o swój ulubiony przepis na święta, gwiazda "halo tu Polsat" zdradziła, że hitem na jej świątecznym stole jest piernik robiony na zsiadłym mleku: "Szybki piernik na zsiadłym mleku jest puszysty i pyszny" - zapewnia.
Nie dosyć więc, że polany polewą czekoladową i obsypany prażonymi orzechami smakuje niebiańsko, to jeszcze jest szybki, co doceni każda pani domu szykująca święta dla bliskich.
Zobacz też: Goście nie oderwą od niej oczu (i widelców). Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz w kształcie świątecznego wieńca
Przedstawiamy zatem przepis Ewy Wachowicz na top of the top świątecznych wypieków, czyli piernik na zsiadłym mleku.
Przepis Ewy Wachowicz na piernik na zsiadłym mleku
Składniki:
- 125 g masła
- 400 g miodu
- 3 jajka
- 1½ szklanki cukru
- 4½ szklanki mąki
- 1½ szklanki kwaśnego mleka
- 1½ łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- garść orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- kilka śliwek suszonych
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- Orzechy włoskie do dekoracji
Opis przygotowania:
Masło roztopić w garnku. Dodać miód. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć.
Małym strumieniem, cały czas miksując, dolać masło z miodem. Następnie, naprzemiennie, dodać mąkę i kwaśne mleko. Wsypać sodę i kakao (składniki sypkie warto przesiać). Zmiksować. Dorzucić posiekane orzechy oraz żurawinę i drobno pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Wyrównać.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 50 st. C. Podnieść temp. do 180 st. i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku ciasto jest suche.
Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.
Smacznego!