​Krakersowe "rudolfy" i serowe choinki, czyli viralowe przekąski według Ewy Wachowicz

Kamil Olek

Kamil Olek

Świąteczne przekąski, które przypominają małe dzieła sztuki, smakują tak, jak wyglądają, a przy tym ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil? Propozycja (a właściwie propozycje) Ewy Wachowicz to odpowiedź na przepisy "śmigające" od pewnego czasu po sieci (a sądząc po tym, jaką popularność zyskują podobne trendy, nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz nazwać je viralowymi). Okazuje się, że kilka składników i odrobina fantazji wystarczy, by wyczarować sobie świąteczną atmosferę w mgnieniu oka.

"Rudolfy" z krakersów i kremowego serka
"Rudolfy" z krakersów i kremowego serkaDariusz GałązkaAKPA

"Rudolfy" z krakersów i kremowego serka

Składniki: 

  • 1-2 paczki okrągłych krakersów (opcjonalnie okrągłych grzanek)
  • 2 opakowania serka typu Philadelphia 
  • małe precelki 
  • plasterki salami 
  • ziarenka pieprzu (opcjonalnie ziarna zielonego groszku)

Sposób przygotowania: 

Krakersy posmarować cienką warstwą serka typu Philadelphia, by stworzyć bazę.

W górnej części każdego krakersa umieścić po dwa krakersy, tworząc rogi Rudolfa. Z plasterków salami wyciąć z kolei małe kółeczka (używając narzędzia takiego jak ring czy naparstek), po czym ułożyć je na środku każdego krakersa, aby zrobić nosy.

Powyżej nosa wcisnąć po dwa ziarenka pieprzu, tworząc oczy. Voilà!

Camembertowe choinki z orzechami i granatem

Składniki: 

  • 2 camemberty 
  • 1 paczka słonych paluszków 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • garść orzechów włoskich 
  • pestki granatu (opcjonalnie owoce czerwonej porzeczki)
  • miód 

Sposób przygotowania: 

Podzielić camemberty na osiem cząstek, a następnie każdą z nich przeciąć na pół. Przygotowane kawałki sera na słone paluszki, tworząc bazę choinki.

Posiekać pietruszkę oraz orzechy, a następnie wymieszać je z pestkami granatu, tworząc dekoracyjną mieszankę. Nabite na paluszki kawałki camemberta zanurzać w miodzie, a potem obtaczać w mieszance z pietruszki, orzechów i granatu. Gotowe!

Camembertowe choinki z orzechami i granatem 
Camembertowe choinki z orzechami i granatem Dariusz GałązkaAKPA

Twarogowa choinka z oliwkami i porzeczkami

Składniki: 

  • 250 gramów białego sera  
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • zielone i czarne oliwki 
  • świeże porzeczki 
  • świeży rozmaryn 
  • uprażone orzechy włoskie 
  • kapary 
  • mały kawałek sera żółtego 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

W misce wymieszać biały ser z 2-3 łyżkami śmietany, posiekanymi, uprażonymi wcześniej orzechami włoskimi, posiekanymi kaparami, a także solą i pieprzem. Dokładnie połączyć składniki, aż masa będzie jednolita i zwarta.

Na blacie rozłożyć duży kawałek folii spożywczej, po czym umieścić na środku przygotowaną masę i uformować ją w kształt stożka przypominającego choinkę. Owinąć całość folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Po wyjęciu z lodówki usunąć folię, a choinkę udekorować świeżym rozmarynem, wbijając gałązki w masę, aby uzyskać efekt igieł. Dodać oliwki i świeże porzeczki, rozmieszczając je równomiernie, by przypominały bombki i ozdoby. Z sera żółtego wyciąć zaś gwiazdkę i umieścić ją na czubku choinki. Smacznego!

Twarogowa choinka z oliwkami i porzeczkami 
Twarogowa choinka z oliwkami i porzeczkami Dariusz GałązkaAKPA
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas