​Prinsesstårta, czyli o zielonym torcie i trzech szwedzkich księżniczkach

Kamil Olek

Kamil Olek

​Prinsesstårta
​Prinsesstårta123RF/PICSEL

Prinsesstårta i jej królewska geneza, czyli o trzech szwedzkich księżniczkach

Prinsesstårta. Oryginalny przepis Jenny Åkerström

  • 3 duże jajka 
  • 110 gramów cukru 
  • 1 łyżka wody 
  • 90 gramów mąki ziemniaczanej 
  • sól 
  • masło 
  • bułka tarta
  • 2 żółtka 
  • 250 mililitrów mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżka masła
  • 200 mililitrów śmietanki o 36-procentowej zawartości tłuszczu  
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 gramów obranych migdałów (opcjonalnie mąki migdałowej) 
  • cukier puder 
  • 1 białko 
  • zielony barwnik spożywczy 
  • czerwony barwnik spożywczy