Sezon na grzyby: 3 przepisy z wykorzystaniem ekologicznych produktów, które musisz wypróbować tej jesieni

Materiał promocyjny

 Jesienią w kuchni towarzyszą nam grzyby
Jesienią w kuchni towarzyszą nam grzybymateriały promocyjne

Dlaczego warto kupować produkty ekologiczne?

Bryzol wołowy z musztardą, pieczonymi burakami i podgrzybkiem

  • 400-600 g polędwicy wołowej
  • 100 g mąki pszennej
  • sól, pieprz ziołowy
  • ¼ słoika musztardy Dijon
  • 200 g masła klarowanego
  • 400-500 g podgrzybków
  • 3 cebule białe
  • 100 g masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 buraki
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 60 g masła klarowanego
  • 100 g masła 82% extra
  • sól i pieprz
  • mąka ziemniaczana
  • ocet balsamiczny

Pierś z kaczki z sosem żurawinowo-jabłkowym i puree grzybowym

Pierś z kaczki z sosem żurawinowo-jabłkowym i puree grzybowymmateriały promocyjne
  • 1 litr wody
  • 60 g soli (najlepiej niejodowanej: kamiennej lub morskiej)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 2 tuszki kaczki (najlepiej piżmowej, ok. 2-2,5 kg)
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiana cytrynówka)
  • 150 g żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • oregano do smaku
  • czosnek niedźwiedzi
  • 300 ml oleju rzepakowego bezwonnego
  • 350 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1,5 kg jabłek
  • 120 ml czerwonego wina
  • 150 ml soku jabłkowego tłoczonego
  • 4 łyżki miodu spadziowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g mleka 3,2%
  • 80 g śmietany 30%
  • 120 g masła 82%
  • 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Racuchy drożdżowe z wędzonym halibutem i sosem tatarskim

  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cukru (do aktywacji drożdży)
  • 250-500 g mąki pszennej (najlepiej przesianej, typ 450 lub 500)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła 82%
  • 200 g masła klarowanego do smażenia
  • 100 g majonezu
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 marynowany podgrzybek
  • 1 cebula szalotka
  • 10 kaparów
  • 1 gotowane jajko
  • 20 g szczypiorku
  • musztarda francuska
  • musztarda Dijon
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • 3 wędzone halibuty
  • śmietana 18%
  • cytryna do smaku
  • mikro zioła i kwiaty jadalne do dekoracji
materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?