Najlepszy wigilijny kompot z suszonych owoców. Głęboki i aromatyczny, z morelami, cytryną i pomarańczą

Beata Maj

Beata Maj

kompot z suszonych owoców
Najlepszy wigilijny kompot z suszonych owoców. Głęboki i aromatyczny, nie za kwaśny - z morelami, cytryną i pomarańczą123RF/PICSEL

Kompot wigilijny z suszu, z morelami, rodzynkami, świeżymi jabłkami, cytryną i pomarańczą

  • 200 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
  • 150 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych moreli
  • 80-100 g rodzynek (najlepiej sułtańskich lub jumbo)
  • 2 świeże jabłka (Gala, Szampion, Ligol — słodkie lub słodko-kwaśne)
  • 1 pomarańcza (skórka + 1-2 plastry miąższu)
  • 3-4 cienkie plastry cytryny
  • 4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • kawałek świeżego imbiru (1-2 cm, opcjonalnie)
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki miodu lub cukru (na końcu, do dosmakowania)
  • 2,5-3 litry
  • Opłucz susz: śliwki, jabłka, gruszki, morele.
  • Rodzynki opłucz dokładnie, żeby pozbyć się nadmiaru cukru i olejku.
  • Wszystko włóż do dużego garnka.
  • Wlej 2,5-3 litry zimnej wody.
  • Dodaj laskę cynamonu, goździki, (opcjonalnie) imbir i anyż.
  • Podgrzej do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj susz z rodzynkami 30 minut pod przykryciem.
  • cienko obraną skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczową część!)
  • 1-2 plastry jej miąższu
  • 3-4 cienkie plastry cytryny
  • Zdejmij z ognia i dodaj 2-3 łyżki miodu lub cukru, w zależności od tego, jak słodki ma być kompot.
  • Zostaw na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc - smak się połączy i pogłębi.