Wytrawne muffiny z serem i żurawiną od Ewy Wachowicz. Zrobisz je w pięć minut, a goście będą zachwyceni

Beata Łajca

Beata Łajca

Święta to nie tylko Wigilia z karpiem, pierogami i uszkami. To też kolejne spotkania przy stole, w pierwszy i drugi dzień Świąt, podczas których warto podać coś, co zaskoczy naszych gości, gdy zdążyli się już objeść bigosem, sałatką jarzynową i makowcem. Ale co tu zrobić, gdy brakuje czasu? Na pomoc przychodzi nasza niezastąpiona Ewa Wachowicz z przepisem na przekąski, które robi się dosłownie w 5 minut.

Wytrawne świąteczne muffiny z ciasta francuskiego
Wytrawne świąteczne muffiny z ciasta francuskiegoDariusz GałązkaAKPA

Ewa Wachowicz po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią prostych dań, które zachwycają smakiem i urodą. Jej wytrawne muffiny z ciasta francuskiego z serem Brie lub Camebert i żurawiną, są tak bogate w smaku, słone i słodkie jednocześnie, chrupiące i kremowe, że aż trudno uwierzyć, jak szybko powstają. To idealna propozycja na świąteczną przekąskę, ale nie mamy wątpliwości, że będą na polskich stołach gościć częściej niż tylko raz w roku.

Świąteczne wytrawne muffinki z ciasta francuskiego z serem i żurawiną z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (najlepiej na maśle)
  • suszone żurawina
  • konfitura z żurawiny (najlepiej z całymi owocami)
  • płatki i słupki migdałów
  • sera typu Brie lub Camembert
  • świeży rozmaryn
  • masło klarowane (do smarowania foremek)
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • odrobina miodu
  • 2 formy do muffinek
  • pędzelek do ciasta

Przygotowanie:

Posmaruj formy do muffinek masłem klarowanym za pomocą pędzelka. Dzięki temu ciasto nie przywrze podczas pieczenia. Ser pokrój w kostkę, lub plasterki. Świeży rozmaryn drobno posiekaj. Migdały możesz uprażyć lekko na suchej patelni - nie jest to niezbędne, ale podkręca smak. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Rozwiń płaty ciasta francuskiego i wykrój z nich duże kwadraty - mają być nieco większe niż otwory w formie na muffiny. W każdym otworze umieść jeden kawałek ciasta, delikatnie dociskając do dna i brzegów. Ciasto ma wystawać ponad brzegi foremki. Następnie nałóż do środka ser, konfiturę z żurawiny, a na wierzch suszone owoce, rozmaryn i migdały. Część możesz zachować do dekoracji gotowych babeczek.

Roztrzep jajko w małej miseczce i posmaruj nim brzegi ciasta. Nie pomijaj tego etapu - dzięki niemu ciasto nabiera apetycznego złotego koloru i lekkiego połysku.

Przygotowane muffiny wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut - aż ciasto się zarumieni, a ser roztopi. Po upieczeniu udekoruj je konfiturą, migdałami i rozmarynem. Możesz je podawać na ciepło, lub na zimno. Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas