Zrobisz raz i zapomnisz o smażonym w panierce. Faszerowane grzybami roladki z karpia według Ewy Wachowicz

Beata Łajca

Beata Łajca

Jak jest Wigilia, to musi być karp. Ale z tej wspaniałej polskiej ryby można wyczarować dużo więcej, niż tylko filety czy dzwonki smażone na patelni. Przepis Ewy Wachowicz na roladki z karpia jest idealny na święta. Prosty i wykwintny jednocześnie, z intensywnym aromatem grzybów, które, tak jak karp, są obowiązkowym składnikiem świątecznych dań.

roladki z karpia z przepisu Ewy Wachowicz
roladki z karpia z przepisu Ewy WachowiczPolsat

Roladki z karpia z grzybowym farszem z przepisu Ewy Wachowicz

Lubimy roladki. I chociaż te najsłynniejsze, śląskie rulady, przygotowuje się zawsze z czerwonego mięsa, to rybne zawijasy od Ewy Wachowicz z powodzeniem mogą z nimi konkurować. To też świetny sposób na wykorzystanie karpia częściej, niż tylko raz w roku. Grzybowy aromat, aksamitny sos i odświeżające pomidorowe concasse wynoszą to danie na iście restauracyjny poziom. A mimo to, przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

Składniki na roladki:

  • 4 filety z karpia  
  • sól  
  • pieprz  
  • 1 łyżka masła

Składniki na concasse: 

  • 2 pomidory malinowe  
  • sól  
  • cukier trzcinowy do smaku  
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego  
  • 1 łyżka oliwy  
  • garść natki pietruszki  
  • garść szczypiorku  
  • garść koperku 

Składniki na farsz:  

  • 250 g  mrożonych prawdziwków lub podgrzybków  
  • ½  cebuli  
  • 1 łyżka masła  
  • Składniki na sos: 
  • 1 cebula  
  • 1 łyżka masła  
  • 100 ml białego wina wytrawnego  
  • 250 ml śmietanki 30%  
  • sól  
  • pieprz  

Przygotowanie:

Zacznij od farszu. Najpierw musisz rozmrozić grzyby. Potem posiekaj drobno cebulkę i zeszlij ją na maśle. Podgrzybki lub prawdziwki pokrój i dorzuć na patelnię z cebulą. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Później zajmij się karpiem.

Filety, od strony mięsa, przypraw solą i pieprzem. Nałóż farsz grzybowy, zwiń w roladki i obwiąż dratwą. Jeżeli filety są bardzo grube, lepiej je lekko przyciąć. Roladki obsmaż na łyżce masła, potem przełóż na deskę, a na patelnię dodaj resztę masła. Gdy się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulkę i chwilę podsmaż. Potem dolej wino, odparuj, dodaj śmietankę i wymieszaj.

Po chwili przełóż roladki na patelnię z sosem, przykryj i duś do miękkości. Tuż przed podaniem przygotuj concasse.

Sparz pomidory, a gdy ostygną obierz je ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj sól, cukier, ocet i oliwę. Na koniec wsyp posiekane zioła i wymieszaj.

Roladka podawaj polane sosem z concasse w małej miseczce obok. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas