Zrobisz raz i zapomnisz o smażonym w panierce. Faszerowane grzybami roladki z karpia według Ewy Wachowicz
Beata Łajca
Jak jest Wigilia, to musi być karp. Ale z tej wspaniałej polskiej ryby można wyczarować dużo więcej, niż tylko filety czy dzwonki smażone na patelni. Przepis Ewy Wachowicz na roladki z karpia jest idealny na święta. Prosty i wykwintny jednocześnie, z intensywnym aromatem grzybów, które, tak jak karp, są obowiązkowym składnikiem świątecznych dań.
Roladki z karpia z grzybowym farszem z przepisu Ewy Wachowicz
Lubimy roladki. I chociaż te najsłynniejsze, śląskie rulady, przygotowuje się zawsze z czerwonego mięsa, to rybne zawijasy od Ewy Wachowicz z powodzeniem mogą z nimi konkurować. To też świetny sposób na wykorzystanie karpia częściej, niż tylko raz w roku. Grzybowy aromat, aksamitny sos i odświeżające pomidorowe concasse wynoszą to danie na iście restauracyjny poziom. A mimo to, przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.
Składniki na roladki:
- 4 filety z karpia
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Składniki na concasse:
- 2 pomidory malinowe
- sól
- cukier trzcinowy do smaku
- 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- garść natki pietruszki
- garść szczypiorku
- garść koperku
Składniki na farsz:
- 250 g mrożonych prawdziwków lub podgrzybków
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła
- Składniki na sos:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 250 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od farszu. Najpierw musisz rozmrozić grzyby. Potem posiekaj drobno cebulkę i zeszlij ją na maśle. Podgrzybki lub prawdziwki pokrój i dorzuć na patelnię z cebulą. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Później zajmij się karpiem.
Filety, od strony mięsa, przypraw solą i pieprzem. Nałóż farsz grzybowy, zwiń w roladki i obwiąż dratwą. Jeżeli filety są bardzo grube, lepiej je lekko przyciąć. Roladki obsmaż na łyżce masła, potem przełóż na deskę, a na patelnię dodaj resztę masła. Gdy się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulkę i chwilę podsmaż. Potem dolej wino, odparuj, dodaj śmietankę i wymieszaj.
Po chwili przełóż roladki na patelnię z sosem, przykryj i duś do miękkości. Tuż przed podaniem przygotuj concasse.
Sparz pomidory, a gdy ostygną obierz je ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj sól, cukier, ocet i oliwę. Na koniec wsyp posiekane zioła i wymieszaj.
Roladka podawaj polane sosem z concasse w małej miseczce obok. Smacznego!
Zobacz też: