Makaron, ziemniaki i fasolka w jednym garnku, czyli trofie alla genovese - pasta idealna na początek lata

Beata Łajca

Beata Łajca

Trofie alla genovese
Trofie alla genovese123RF/PICSEL

Trofie alla genovese - danie z historią, idealne na początek lata

tradycyjny makaron trofie ma charakterystyczny kształt i nie zawiera jajek
tradycyjny makaron trofie ma charakterystyczny kształt i nie zawiera jajek123RF/PICSEL

Tradycyjy przepis na trofie alla genovese

  • 400 g makaronu trofie
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • 50 g świeżych liści bazylii (w oryginale - bazylia genueńska)
  • 30 g orzeszków pinii
  • 1 większy lub 2 małe ząbki czosnku
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano
  • 50 g sera pecorino
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • opcjonalnie pieprz do smaku