Kalafior pieczony na złoto. Kruchy przysmak, który wychodzi każdemu
Ku uciesze wielu fanów kalafiora warzywo to zaczyna już być dostępne w sklepach i na straganach w bardziej przystępnych niż zimową porą cenach - pod koniec czerwca średniej wielkości kalafiora można już dostać za 5 do 7 złotych. To idealny moment, by włączyć to zdrowe i smaczne warzywo do codziennego menu - nie tylko w popularnej zupie kalafiorowej czy w formie gotowanej, z masłem i bułką tartą. Świetną opcją jest pieczone warzywo - z aromatycznymi przyprawami, chrupkie na zewnątrz, mięciutkie w środku. Podane z sosem lub oliwą smakuje rewelacyjnie.

Kalafior - warzywo idealne dla osób dbających o linię
O tym, że po kalafiora warto sięgać jak najczęściej, przekonuje nie tylko smak warzywa, ale i fakt, że jest ono prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Kalafior świetnie się sprawdza, gdy dbamy o linię - ma bardzo mało kalorii, a dużo błonnika. 100 g surowego kalafiora dostarcza ok. 27 kcal. Błonnik, którego jarzyna ma całkiem sporo (ok. 2,4 grama na 100 gramów produktu) nie tylko wspiera układ pokarmowy w prawidłowym działaniu, ale i wpływa na regulowanie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.
Jakie witaminy ma kalafior?
Co więcej, kalafior ma dużo witaminy C, jest także źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminy E. Zjadając kalafiora, dostarczamy sobie też potas, sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, jod, cynk i fosfor. To chrupiące warzywo zawiera też antyoksydanty - flawonoidy i beta-karoten, a także sulforafan - związek, który ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Kalafior, który należy do warzyw z rodziny krzyżowych, podobnie jak brokuły, biała kapusta, brukselka czy rzodkiewka jest wskazywany jako produkt o działaniu antyrakowym, ma też zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto więc chrupać kalafiora częściej i cieszyć się nie tylko jego smakiem, ale i walorami prozdrowotnymi. Dodajmy tylko, że spożycie kalafiora powinny ograniczać osoby z chorobami jelit, chorobą wrzodową oraz osoby, które mają problemy z tarczycą.
Pieczony kalafior - jak go zrobić i z czym podawać?
Jeśli znudzi się wam kalafior w wersji gotowanej, podawany tradycyjnie z bułką tartą i masłem, spróbujcie kalafiora pieczonego - ze słodką papryką i kurkumą (która również jest bardzo zdrową przyprawą).
Zobacz też: Smaczniejsze i zdrowsze od placków ziemniaczanych - idealne jako szybki obiad lub pożywna przekąska
Ogromną zaletą pieczonego kalafiora jest fakt, że robi się praktycznie sam. Jest to więc świetna propozycja na szybką przekąskę, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Taki kalafior może być też składnikiem pysznego, sycącego i bardzo zdrowego obiadu wersji wege. Pieczonego kalafiora możemy podać z ryżem basmati, ciecierzycą (na przykład w sosie pomidorowo-kuminowym), do tego przygotować sos z jogurtu, cytryny i świeżej kolendry. Będzie pysznie i bardzo zdrowo.
Przepis na złotego pieczonego kalafiora
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy (da kolor i aromat)
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek świeżego czosnku (wyciśniętego)
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypta chili lub kmin rzymski
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 190°C z termoobiegiem.
- Kalafiora podziel na różyczki i dobrze opłucz.
- W misce wymieszaj oliwę z przyprawami i czosnkiem.
- Wrzuć różyczki kalafiora i dokładnie obtocz w przyprawach.
- Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - różyczki nie powinny na siebie nachodzić.
- Piecz przez 25-30 minut, aż kalafior będzie złocisty i lekko przypieczony na brzegach. W połowie pieczenia możesz przemieszać.
Zobacz też: Trzy pomysły na kalafiora "inaczej" - bez bułki tartej, choć w niepowtarzalnym towarzystwie
Pieczony kalafior świetnie smakuje z następującymi dodatkami:
- Z parmezanem - wystarczy, że pod koniec pieczenia posypiesz warzywo startym parmezanem i zapieczesz jeszcze 5 minut.
- Z tahini lub jogurtem greckim - upieczony złoty kalafior genialnie smakuje z sosem na bazie tahini, z cytryną i czosnkiem albo z sosem jogurtowo-miętowym, również z dodatkiem czosnku.
- Z ziołami - po upieczeniu kalafiora można posypać natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem.
- Kalafiora możesz też upiec w całości - zamiast dzielić go na różyczki, upiecz całe warzywo (najpierw podgotuj przez ok. 5 minut, potem posyp przyprawami i piecz w 200 stopniach ok. 30 minut).
