Kalafior pieczony na złoto. Kruchy przysmak, który wychodzi każdemu

Beata Maj

Beata Maj

Pieczony kalafior jest chrupiący i bardzo smaczny
Pieczony kalafior jest chrupiący i bardzo smaczny123RF/PICSEL

Kalafior - warzywo idealne dla osób dbających o linię

Jakie witaminy ma kalafior?

Pieczony kalafior - jak go zrobić i z czym podawać?

Przepis na złotego pieczonego kalafiora

  • 1 średni kalafior
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (da kolor i aromat) 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek świeżego czosnku (wyciśniętego) 
  • sól, pieprz do smaku 
  • opcjonalnie: szczypta chili lub kmin rzymski
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół) lub 190°C z termoobiegiem. 
  • Kalafiora podziel na różyczki i dobrze opłucz. 
  • W misce wymieszaj oliwę z przyprawami i czosnkiem. 
  • Wrzuć różyczki kalafiora i dokładnie obtocz w przyprawach. 
  • Rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - różyczki nie powinny na siebie nachodzić. 
  • Piecz przez 25-30 minut, aż kalafior będzie złocisty i lekko przypieczony na brzegach. W połowie pieczenia możesz przemieszać. 
  • Z parmezanem - wystarczy, że pod koniec pieczenia posypiesz warzywo startym parmezanem i zapieczesz jeszcze 5 minut. 
  • Z tahini lub jogurtem greckim - upieczony złoty kalafior genialnie smakuje z sosem na bazie tahini, z cytryną i czosnkiem albo z sosem jogurtowo-miętowym, również z dodatkiem czosnku. 
  • Z ziołami - po upieczeniu kalafiora można posypać natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem
  • Kalafiora możesz też upiec w całości - zamiast dzielić go na różyczki, upiecz całe warzywo (najpierw podgotuj przez ok. 5 minut, potem posyp przyprawami i piecz w 200 stopniach ok. 30 minut). 
Pieczony kalafior
Pieczony kalafior123RF/PICSEL
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?