Zupa, która robi się "sama". Szybki i pyszny krem z dyni
Beata Maj
Sezon na słodkie i pożywne dynie już trwa. To doskonały moment, by wykorzystać to fantastyczne warzywo i przyrządzić pyszną, sycącą i naprawdę szybką w wykonaniu zupę krem. Cudownie aksamitna dynia, aromatyczny imbir i orzeźwiająca trawa cytrynowa stworzą smak, który zrobi Wam dzień.
W kuchni “halo tu polsat" Piotr Ogiński, Szef kuchni i uczestnik kulinarnych talent - show, prezentuje przepis na smakowitą zupę krem z dyni, która praktycznie... robi się sama. Wystarczy przesmażyć w garnku składniki i zalać je bulionem, by wkrótce w domu zagościł aromatyczny zapach. Kropką nad “i" kremowej pyszności jest smak kokosa, który świetnie harmonizuje z imbirem trawą cytrynową i limonką.
Czego potrzebujemy do przygotowania kremu z dyni? Łapcie przepis!
Zupa krem z dyni - składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 5 ząbków czosnku
- 1 biała cebula
- 1 litr bulionu drobiowego
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 papryczka chili
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 1 limonka
- świeża kolendra
Przygotowanie zupy - kremu z dyni:
W garnku przesmaż - wraz z odrobiną oleju - cebulę, czosnek, imbir, chili oraz obraną, umytą i pozbawioną pestek dynię. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je bulionem oraz mlekiem kokosowym i gotuj do momentu, aż będą się rozpadać. Kiedy to nastąpi zmiel wszystko na gładką masę i dopraw papryczką chili, trawą cytrynową, solą i pieprzem, sokiem z limonki oraz kolendrą. Smacznego!
Zobacz także: