Łososiowy stek – z orzo i sałatką z mikroliści. Autorska interpretacja Mateusza Gesslera
Choć łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb w większości kuchni świata, w wersji Mateusza Gesslera nabiera zupełnie innego charakteru. Podany nie jako filet, lecz w formie steku ze skórą, łączy się tu z makaronem orzo - ziarnistym, śródziemnomorskim dodatkiem - oraz sałatką z mikroliści (a więc formy pośredniej między kiełkami a dojrzałymi formami roślin) i jadalnych kwiatów, które przywołują estetykę współczesnej kuchni restauracyjnej. Dressing na bazie soku pomarańczowego, oliwy, miodu i musztardy Dijon spina całość, nadając jej świeżości i balansując tłustość ryby.

Stek z łososia według Mateusza Gesslera
To danie, które łączy codzienny składnik ze szczyptą wyrafinowania - prostotę łososia i makaronu z nowoczesnym akcentem w postaci mikrolistków, stając się przykładem kuchni XXI wieku, która nie boi się czerpać z różnych tradycji.
Składniki:
- 500 gramów łososia ze skórą (pokrojonego na steki)
- 1 cytryna (skórka i sok)
- 1 limonka (skórka i sok)
- sól, pieprz do smaku
- 75 gramów szpinaku baby
- 40 gramów rukoli
- 40 gramów roszponki
- 100 gramów mikrolistków (rzodkiewki, groszku, amarantusa, musztardowca)
- 100 gramów pomidorków cherry
- 1 szalotka (pokrojona w piórka)
- 1 opakowanie makaronu orzo
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 80 mililitrów oliwy extra vergine
- 100 mililitrów soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka octu winnego czerwonego
- miód do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- jadalne kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Łososia oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić na steki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i limonki, posypać startą skórką, a następnie natrzeć oliwą.
Makaron orzo ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić.
Steki smażyć na patelni grillowej lub piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut (w zależności od grubości), aż mięso będzie soczyste, a skóra chrupiąca.
Z oliwy, soku pomarańczowego, musztardy, miodu, octu winnego i ziół prowansalskich przygotować dressing, mieszając składniki trzepaczką lub miksując blenderem.
Mikrolistki wymieszać z rukolą, szpinakiem, roszponką, pomidorkami cherry, szalotką i ugotowanym orzo. Skropić dressingiem i delikatnie wymieszać.
Steki z łososia podawać z porcją sałatki, udekorowane jadalnymi kwiatami.
Zobacz też: