Pieczony łosoś z masłem daktylowo-orzechowym i pieprzem oraz karmelizowanymi orzechami

Beata Maj

Beata Maj

Najczęściej pieczemy łososia doprawionego cytryną i masłem, bywa, że w towarzystwie koperku lub natki pietruszki. Jurek Sobieniak proponuje dziś łososia w nowej odsłonie - podanego z masłem daktylowo - orzechowym. Aromatu całości dodaje młotkowany pieprz.

Łosoś
Łosoś123RF/PICSEL

Dziś w kuchni "halo tu polsat" Jurek Sobieniak proponuje przełamanie tradycyjnego smaku łososia. Nową, ciekawą kompozycję szef uzyskuje, podając upieczoną rybę w towarzystwie daktyli i masła orzechowego oraz karmelizowanych orzechów włoskich. Słodycz zostaje zrównoważona aromatem i mocą młotkowanego pieprzu, którego wyczuwalna tekstura i zdecydowany akord smakowy znakomicie pasują do delikatnej ryby i aromatycznych orzechów.

Zatem do dzieła - oto przepis na łososia z masłem orzechowo-daktylowym.

Łosoś z masłem daktylowo - orzechowym z pieprzem i karmelizowanymi orzechami - przepis Jurka Sobieniaka z "halo tu polsat"

Składniki: 

  • 1 filet łososia w trymie D 
  • Daktyle 200g 
  • Woda 300g 
  • Masło 200g 
  • Masło orzechowe 50g 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej 
  • 2 pomarańcze 
  • Świeży tymianek

Orzechy, składniki: 

  • 300g orzechów włoskich 
  • 300g cukru brązowego 
  • 300ml wody
  • 1 łyżka młotkowanego pieprzu 

Przygotowanie: 

Daktyle gotujemy w wodzie około 5 minut i miksujemy z masłem orzechowym. Na koniec dodajemy miękkie masło pokrojone w kawałki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Filet łososia nakrywamy delikatnie w kratkę i posypujemy solą i mieloną kolendrą. Pieczemy w 250 stopniach na pergaminie przez 15 minut.

Przygotowanie orzechów: 

Wodę gotujemy z cukrem do uzyskania syropu, następnie wrzucamy orzechy włoskie i gotujemy około 15 min na wolnym ogniu. Orzechy cedzimy i rozsypujemy na papierze pergaminowym, posypujemy pieprzem i zapiekamy w 200 stopniach w termoobiegu przez 12 minut. W trakcie pieczenia trzykrotnie mieszamy orzechy.

Gotowego łososia lekko studzimy i smarujemy z góry obficie masłem daktylowo - orzechowym i posypujemy siekanymi orzechami karmelizowanymi z pieprzem. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i świeżym tymiankiem.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas