Idealnie soczysty i aromatyczny obiad. Pieczony okoń morski z tymiankiem i czosnkiem, salsa i szafranowe risottto
Beata Maj
Dziś w studio "halo tu polsat" debiutuje nowa szefowa kuchni - Ewa Olejniczak, która proponuje banalnie prosty, a jednocześnie gwarantujący efektowny finał przepis na pieczonego okonia. Do ryby Ewa przygotuje szafranowe risotto i salsę.
Przygotowanie smacznej ryby na obiad, lunch czy kolację nie jest zadaniem wymagającym wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Ważne jednak, by pamiętać o temperaturze pieczenia i czasie, na jaki poddajemy rybę obróbce termicznej. Wystarczy około 15 minut, by uzyskać rybę idealną. Każde dodatkowe minuty mogą sprawić, że mięso zrobi się zbyt suche.
Jeśli więc macie ochotę na aromatyczną, soczystą i rozpływającą się w ustach rybę, skorzystajcie z przepisu Ewy Olejniczak, która dziś po raz pierwszy pojawiła się w kuchni "halo tu polsat". Nie po raz pierwszy zaś zaproponowała i przyrządziła dania, które zachwycą i wprawią w doskonały nastrój.
Ewa proponuje, by podać rybę z szafranowym risotto i salsą pomidorową. Brzmi pysznie? Zatem do dzieła!
Przepis na pieczonego okonia morskiego z czosnkiem i tymiankiem
Składniki dla 2 osób:
- Okoń morski świeży około 350 g - 2 sztuki
- Tymianek świeży - kilka gałązek
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Sól himalajska - 6 g
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Rybę umyć i osuszyć, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Do brzucha ryby włożyć gałązki tymianku i czosnek. Posolić całą rybę w środku i na zewnątrz. Naciąć skóre na wierzchu i posmarować rybę olejem.
Ułożyć na papierze do pieczenia, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przepis na salsę pomidorową
Składniki:
- Pomidor malinowy - 100 g
- Cebula szalotka obrana - 1 szt
- Kukurydza z puszki - 50 g
- Kolendra świeża - kilka gałązek
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Ocet winny - 10 ml
- Sól himalajska - 5 g
- Tabasco - kilka kropli
- Jalapeno marynowane - 10 g
Sposób przygotowania:
Umyte pomidory kroimy w drobną kostkę wielkości kukurydzy, szalotkę, jalapeno i kolendrę siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i mieszamy.
Przepis na risotto szafranowe
Składniki:
- Ryż do risotto - 150 g
- Szalotka obrana - 1 szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Szafran - 1 g
- Bulion warzywny - 2 l
- Grana padano - 50 g
- Masło - 50g
Sposób przygotowania:
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy czosnek z szalotką. Podsmażamy ciągle, mieszając do zeszklenia, dodajemy ryż oraz szafran i prażymy ostrożnie kilka minut. Podlewamy bulionem partiami, gotujemy na małym ogniu, często mieszając i systematycznie dodając bulion. Na koniec dodajemy masło i parmezan, aby wykończyć potrawę.
Zobacz też: