Idealnie soczysty i aromatyczny obiad. Pieczony okoń morski z tymiankiem i czosnkiem, salsa i szafranowe risottto

Beata Maj

Beata Maj

Pieczony okoń
Pieczony okońKamil OlekAKPA

Przepis na pieczonego okonia morskiego z czosnkiem i tymiankiem

  • Okoń morski świeży około 350 g - 2 sztuki
  • Tymianek świeży - kilka gałązek
  • Czosnek świeży - 2 ząbki
  • Sól himalajska - 6 g
  • Olej rzepakowy - 5 ml
  • Papier do pieczenia

Przepis na salsę pomidorową

  • Pomidor malinowy - 100 g
  • Cebula szalotka obrana - 1 szt
  • Kukurydza z puszki - 50 g
  • Kolendra świeża - kilka gałązek
  • Oliwa z oliwek - 40 ml
  • Ocet winny - 10 ml
  • Sól himalajska - 5 g
  • Tabasco - kilka kropli
  • Jalapeno marynowane - 10 g

Przepis na risotto szafranowe

  • Ryż do risotto - 150 g
  • Szalotka obrana - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej rzepakowy - 5 ml
  • Szafran - 1 g
  • Bulion warzywny - 2 l
  • Grana padano - 50 g
  • Masło - 50g
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?