Lekka uczta z pazurem - grillowane młode marchewki à la pepperoni z ricottą
Wyraziste, soczyście zgrillowane marchewki w stylu pepperoni, kremowa ricotta i pikantny olej chilli – Jurek Sobieniak pokazuje, jak z prostych składników zrobić danie, które zachwyca smakiem i aromatem.

To danie to idealny przykład, jak kuchnia roślinna potrafi być nie tylko zdrowa, ale i niesamowicie apetyczna. Młode marchewki z nutą wędzonej papryki i kopru włoskiego przypominają w smaku pikantną kiełbasę pepperoni, a w połączeniu z delikatną ricottą i ostrym, czosnkowym olejem z kurkumą tworzą danie pełne kontrastów i kulinarnej harmonii. To świetna propozycja na lekki obiad, kolację z przyjaciółmi lub efektowną przystawkę z grilla.
Przepis na grillowane młode marchewki à la pepperoni z ricottą i aromatycznym olejem chilli
Składniki:
- 1 pęczek młodej marchewki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 szczypta kopru włoskiego
- 200g sera ricotta
- Sól, pieprz
- 50 g rukoli
- Olej rzepakowy rafinowany 2 łyżki
- Olej rzepakowy nierafinowany 100ml
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Olej rzepakowy nierafinowany miksujemy z czosnkiem i kurkumą.
Marchewki myjemy i rozcinamy wzdłuż, wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu ponownego zagotowania gotujemy 1 minutę.
Gorące marchewki cedzimy i doprawiamy papryką, pieprzem, solą i odrobiną kopru włoskiego. Skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego rafinowanego i grillujemy na wysokiej temperaturze do mocnego zrumienienia. Ricottę mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Twaróg podajemy z marchewkami i skrapiamy aromatycznym olejem. Dekorujemy rukolą.
Smacznego!
Zobacz też: