Majowe ciasto z truskawkami według Ewy Wachowicz, czyli klasyka w domowej odsłonie
Ciasta półkruche od lat należą do stałego repertuaru domowych wypieków i po nie też sięga tym razem Ewa Wachowicz. Nie jest to jednak zwykły wypiek z truskawkami – masa zostaje podzielona na dwie części, a owoce trafiają do środka w całości, ustawione pionowo i gęsto, jakby według zapisanego porządku. Efekt oparty jest na prostych składnikach i znanej formie, jednak wyróżnia się precyzją – zarówno w strukturze, jak i w smaku. Bez przekładania, bez budyniu, bez lukru – a jednak z charakterem.

Ciasto z truskawkami według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 gramów mąki tortowej
- 200 gramów mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sól
- 210 gramów zimnego masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka kakao
- około 600 gramów truskawek
- bułka tarta
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Na stolnicy połączyć przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, mąką krupczatką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wrzucić 200 gramów pokrojonego w kostkę zimnego masło i siekać całość aż do powstania drobnej kruszonka. Usypać z niej kopczyk, zrobić weń dołek i wbić całe jajko oraz żółtka, po czym dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na dwie części – większą (około 2/3) i mniejszą (1/3), po czym zawinąć je osobno w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie do mniejszej części dodać kakao i ponownie krótko zagnieść.
Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nią spód oraz boki prostokątnej formy o wymiarach 26 x 33 centymetry, wysmarowanej resztą masła i wysypanej bułką tartą. Następnie umyć i osuszyć truskawki, po czym ustawić na cieście pionowo (przycinając lekko spody, by się nie przewracały). Na wierzchu rozsypać pokruszoną lub startą na tarce o grubych oczkach kakaową część ciasta.
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 30 minut, po czym przykryć wierzch folią aluminiową i dopiekać przez kolejne 30 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.