Kultowy deser z PRL wraca na salony jako comfort food. Kochają go wszystkie pokolenia
Zapach duszonych jabłek, aromat cynamonu i miękki ryż. Ten prosty deser zna chyba każdy, kto dorastał w Polsce. Ryż z jabłkami to absolutnie kultowy deser PRL, doskonale definiujący to, jak powinna wyglądać kuchnia domowa. Ale dzisiaj proste danie, przygotowywane z najtańszych składników, przeżywa istny renesans w roli modnego comfort food. I jest po prostu pyszne - zarówno w wersji tradycyjnej, jak i nieco podkręconej.

Kultowy deser z PRL wraca do łask
Ryż gotowany na mleku lub na wodzie, jabłka, trochę masła, cynamon i dodatek śmietany z cukrem - kiedyś tylko tyle wystarczyło, aby przygotować deser albo pełnoprawne danie główne. I to takie, które smakowało najlepiej na świecie, a w dodatku syciło na długo. Dzisiaj, gdy w sklepach możemy dostać specjały z całego świata, znów wracamy do czasów, gdy na półkach stał głównie ocet. Wracamy z sentymentem i wspomnieniem rodzinnego domu, ale też z nowym podejściem. Bo ryż z jabłkami jest bezkonkurencyjny w wersji klasycznej, ale łatwo go zmodyfikować tak, aby był bardziej nowoczesny - przyrządzić na mleku roślinnym albo dodać orzechy.
Co to jest comfort food, czyli dlaczego kochamy ryż z jabłkami
Comfort food to wyjątkowo modne ostatnimi czasy określenie pojawiające się w kontekście kuchni. Pojęcie oznacza jedzenie, które koi nerwy, daje poczucie komfortu, kojarzy się z bezpieczeństwem, z rodzinnym domem. Takie dania nie muszą być ani wyszukane, ani perfekcyjne, wręcz przeciwnie.
Właśnie ze względu na ten trend wiele starych przepisów przeżywa dzisiaj wielki powrót. Chętnie sięgamy po proste dania z przeszłości, bo kojarzą się z najlepszymi latami i dają błogi spokój. Ryż z jabłkami sprawdza się tutaj idealnie - tani, prosty, ciepły i przywodzący na myśl najpiękniejsze wspomnienia. Oprócz tego jest bezpieczny - lekkostrawny i nie uczula (a mleko krowie można zastąpić roślinnym), może pełnić funkcję deseru, dania głównego lub kolacji, a co najważniejsze - smakuje wszystkim, od seniorów po najmłodszych.
Dlatego tak często pojawia się dzisiaj na blogach kulinarnych, w menu modnych kawiarni i dietach typu "slow food". I to kolejny dowód na to, że klasyka się nie starzeje. A najlepszy przepis na klasyczny ryż z jabłkami znajdziemy u niezastąpionej Ewy Wachowicz.
Klasyczny przepis na ryż z jabłkami według Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz przygotowuje ryż z jabłkami na wodzie i z dodatkiem jajek. Jeżeli chcesz, aby był bardziej mleczny, wymieszaj mleko z wodą - pół na pół, lub 3 szklanki mleka i szklanka wody. Nie wszyscy spotkali się też z dodatkiem jajek do masy ryżowej, ale to bardzo sprytny patent na otrzymanie bardziej zwartej struktury deseru - będzie się pięknie kroił i prezentował estetycznie na talerzu.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki masła
- sól
- 2 jajka
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Roztop łyżkę masła w garnku, wsyp ryż i lekko podsmaż. Gdy zrobi się szklisty, zalej wodą, posól i gotuj na małym ogniu (15-20 minut). Ryż może być nawet nieco niedogotowany, "dojdzie" w piekarniku. Najważniejsze, aby był sypki.
Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem i dodaj do ryżu. Wymieszaj i podziel masę na trzy części. Obierz jabłka i pokrój na talarki. Dodaj cynamon i posłódź, jeżeli są kwaśne.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i zacznij układać warstwy dania - najpierw ryż, potem połowa jabłek, znowu ryż, reszta jabłek i pozostała część masy ryżowej na koniec. Całość zalej słodką śmietanką, posyp wiórkami masłą. Naczynie przykryj, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Jak podkręcić klasykę?
Klasyczny ryż z jabłkami można nieco zmodyfikować, aby był bardziej nowoczesny. Ryż wystarczy ugotować na napoju roślinnym lub mleku kokosowym. Cukier świetnie zastąpi aromatyczny syrop klonowy lub daktylowy. Do jabłek można dodać trochę gruszek, żurawinę, albo rodzynki. Całość świetnie smakuje posypana chrupiącymi prażonymi orzechami, albo domową kruszonką.
Ryż z jabłkami wraca na salony. To idealny comfort food
W roli deseru, kolacji czy dania głównego, ryż z jabłkami to coś więcej niż tylko posiłek. To wspomnienia zamknięte w ciepłym, słodkim i jakże prostym przysmaku. Jego powrót, jako część modnego trendu, udowadnia, że klasyka zawsze się obroni. A fakt, że potrafi łączyć pokolenia przy jednym stole, jest nawet nieco wzruszający.
Zobacz też: Obowiązkowy w PRL, ale z dużo dłuższą tradycją. Prosty deser, który może konkurować z kultową panna cottą