Ciasto spod widelca z jagodami. Szybki i łatwy przepis Ewy Wachowicz
Jagodowy sezon w pełni. Ceny borówki amerykańskiej w sklepach i na straganach zachęcają do hurtowych zakupów, pyszne jagody można też już zbierać prosto z krzaczka w naszych lasach. Bez względu na to, z jaką borówką mamy do czynienia, jedno jest pewne - lato nie obejdzie się bez pierogów z borówkami, naleśników z jagodami i jagodowego ciasta. Przepis na takie, z pyszną kruszonką, o maślanym smaku, ma w swoim przepiśniku Ewa Wachowicz.

Zanim Ewa Wachowicz znów przywita nas w kuchni "halo tu polsat" (a dzień ten zbliża się wielkimi krokami, program wraca bowiem na antenę pod koniec sierpnia), sięgamy po sprawdzone, łatwe i szybkie przepisy restauratorki. Dziś polecamy waszej uwadze "ciasto spod widelca" Ewy. Robi się je szybko, do mieszania składników używając właśnie widelca. Przykryte chrupką kruszonką zadowoli wszystkich jagodowych entuzjastów. A żeby nie było nudy, za tydzień lub dwa, gdy rozpocznie się na dobre sezon na maliny, możecie nimi zastąpić jagody. Będzie równie pysznie i wakacyjnie.
Przepis na ciasto spod widelca z owocami Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki śmietany
- ¾ szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- Owoce - maliny lub borówki
Sposób przygotowania:
Składniki na kruszonkę wysiekać i zagnieść. Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na ½ godziny.
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski, zachowując kolejność z przepisu. Ubić widelcem (można użyć miksera - będzie szybciej).
Wylać na blaszkę i ułożyć owoce. Posypać kruszonką.
Piec przez ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz też: