Klasyczna foccacia z solą i rozmarynem z przepisu Emiliano Castagna. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Niby taka prosta - ot, drożdżowe ciasto z kilkoma dodatkami. A jednak, foccacia uchodzi za jeden z największych włoskich przysmaków, a przygotowanie tej idealnej wcale nie jest takie banalne. Na szczęście jest Emiliano Castagna, który w "halo tu polsat" zdradził sekret najlepszej foccacii - a ten tkwi nie tylko w składnikach.

Klasyczna foccacia z solą i rozmarynem z przepisu Emiliano Castagna
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 00
- 325 g wody o temperaturze pokojowej
- 1,5 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka soli
- 6-8 łyżek oliwy extra vergine
Dodatki:
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- szczypta soli
- 8 łyżek oliwy extra vergine
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do większej miski, drożdże wymieszaj z wodą i dodaj do mąki. Najpierw wymieszaj, a potem zacznij zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj sól oraz oliwę. Ponownie zagnieć, przykryj cienką ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je jeszcze raz i uformuj kulkę. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i oprósz mąką. Przełóż ciasto na blachę i delikatnie naciskając palcami, rozciągnij. Przykryj całość folią i wstaw do lodówki na 24 godziny. Uwaga: konieczniej wyjmij foccacię na 3-4 godziny przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej.
Oliwę wymieszaj energicznie z wodą, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta, następnie ułóż na górze gałązki rozmarynu. Wstaw foccacię do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz 15-20 minut. Powinna być złotobrązowa. Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






