Domowy makaron à la ziti z prostym pomidorowym sosem, czyli kwintesencja włoskiej kuchni w wydaniu Emiliano Castagna
Ziti to absolutnie wyjątkowy włoski makaron, przypominający długie, cienkie rurki. Tradycyjnie podaje się go w formie zapiekanej, z sosem pomidorowym, ale Emiliano Castagna przygotował wersję przyspieszoną. Nasz szef kuchni pokazał, jak z dwóch składników przygotować prawdziwy włoski makaron i jak go idealnie uformować przy pomocy prostego narzędzia, które każdy z nas ma w domu.

Domowy makaron à la ziti z pomidorowym sosem według Emiliano Castagna
Składniki na makaron:
- 200g mąki semoliny
- 100g wody
Składniki na sos:
- oliwa extra vergine
- ząbek czosnku
- szczypta płatków chilli
- garść liści bazylii
- garść kolorowych pomidorków cherry
- 100 g passaty pomidorowej
- sól do smaku
Dodatkowo:
- garść mąki pszennej do oprószania
- długie patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Semolinę wsyp do miski i dodaj wodę. Zacznij mieszać widelcem, a potem zagnieć rękami na jednolite, gładkie ciasto. Przykryj folią i odstaw.
Pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj. Rozgrzej szeroką patelnię z 5 łyżkami oliwy extra vergine. Wrzuć czosnek ze szczyptą chilli. Po 5 minutach dodaj liście bazylii i pomidorki, smaż na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Wlej passatę, dopraw solą i gotuj na bardzo wolnym ogniu, aby sos zgęstniał.
Przygotuj duży garnej z mocno osoloną wodą i postaw na ogniu. Przygotuj 2-3 patyczki do szaszłyków, oraz miseczkę z mąką do oprószania. Ciasto wyjmij z folii i pokrój na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Patyczki oprócz mąką. Nakładaj kawałek ciasta na środek patyczka i wałkuj na blacie, delikatnie dociskając. Ciasto powinno się rozciągnąć na całą długość patyczka. Złap za jeden koniec, delikatnie zsuń makaron, obracając paty w dłoniach. Przekrój makaron na pół, oprósz maką.
Gotowe ziti ugotuj we wrzącej wodzie, odcedź i przełóż prosto do sosu. Wymieszaj i podawaj gorący. Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






