Kasztanowa uczta Ewy Wachowicz. Zupa w roli głównej, a na deser placuszki
Beata Łajca
Gdybyśmy mieli określić, co najbardziej kojarzy nam się z jesienią, to kasztany na pewno znalazłyby się w czołówce tego zestawienia. A zaraz po nich musiałaby się pojawić zupa krem. A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Te dwie propozycje Ewy Wachowicz to prawdziwa celebracja jesieni. Na obiad gęsta i sycąca zupa, a na deser słodkie placuszki. Obydwa dania składają się z jadalnych kasztanów, a do ich przygotowania wystarczą dosłownie dwa kwadranse. Musisz spróbować.
Kremowa zupa z kasztanów z przepisu Ewy Wachowicz
Ta zupa powinna być sztandarowym daniem Ewy na jesień. Nie dość, że gęsta i sycąca, to jeszcze składa się z najbardziej jesiennego owocu, jakim są jadalne kasztany. Ma też inną ogromną zaletę — robi się ją dosłownie w pół godziny.
Składniki:
- 300 g ugotowanych i obranych kasztanów jadalnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie sok z cytryny dla zbalansowania smaku i gałązka tymianku dla aromatu
- do dodania przed podaniem — grzanki z pieczywa lub płatki migdałów
Przygotowanie:
Zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków w kostkę. Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim oliwę. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż chwilę cebulę, a gdy stanie się szklista, dorzuć czosnek. Dodaj ziemniaki i smaż kilka minut, co chwilę mieszając. Potem dorzuć ugotowane kasztany i wlej bulion warzywny. Możesz też dorzucić gałązkę tymianku, jeśli lubisz jego aromat. Zupę gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Potem zmiksuj zupę blenderem na aksamitną masę. Jeżeli wyda Ci się zbyt gęsta, dodaj bulionu lub wody. Na koniec wlej śmietanę i doprowadź zupę do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, aby przełamać jej smak. Podgrzewaj jeszcze chwilę, ale nie gotuj.
Zupę podawaj z dodatkiem pokrojonych grzanek z pieczywa, płatkami migdałów, pestkami dyni lub świeżymi ziołami.
Placki z mąki kasztanowej od Ewy Wachowicz
Po gęstej sycącej zupie przyda się słodki deser. I tutaj wkracza ona — mąka kasztanowa. To bardzo wdzięczny kuchenny surowiec, z którego można wyczarować pyszne dania i desery. Placki z mąki kasztanowej, w towarzystwie syropu klonowego, albo owoców, smakują wyśmienicie, a do tego są bezglutenowe.
Składniki:
- 200 g mąki kasztanowej
- 2 jajka
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżka cukru - opcjonalnie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- do podania: płynny miód, syrop klonowy, dżem z czarnej porzeczki, świeże owoce
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę kasztanową, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. W osobnej misce ubij jajka, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj suche składniki mieszając do uzyskania gładkiej masy. Upewnij się, że nie ma grudek. Jeżeli je znajdziesz, możesz dolać odrobinę mleka.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę masła klarowanego. Wylej łyżkę ciasta na patelnię i smaż przez około 2-3 minuty, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą złociste.
Placki możesz podawać na ciepło z dżemem, miodem, syropem klonowym lub świeżymi owocami. Smacznego!
Zobacz też: