Kasztanowa uczta Ewy Wachowicz. Zupa w roli głównej, a na deser placuszki

Beata Łajca

Beata Łajca

zupa krem z kasztanów jadalnych
zupa krem z kasztanów jadalnych123RF/PICSEL

Kremowa zupa z kasztanów z przepisu Ewy Wachowicz

  • 300 g ugotowanych i obranych kasztanów jadalnych 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki 36 % 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • opcjonalnie sok z cytryny dla zbalansowania smaku i gałązka tymianku dla aromatu
  • do dodania przed podaniem — grzanki z pieczywa lub płatki migdałów

Placki z mąki kasztanowej od Ewy Wachowicz

  • 200 g mąki kasztanowej 
  • 2 jajka 
  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżka cukru - opcjonalnie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • masło klarowane do smażenia 
  • do podania: płynny miód, syrop klonowy, dżem z czarnej porzeczki, świeże owoce
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?