Sałatka i pasta z kasztanów z przepisu Ewy Wachowicz. Czysta jesienna przyjemność

Beata Łajca

Beata Łajca

kasztany jadalne
kasztany jadalne123RF/PICSEL

Sałatka z kasztanami od Ewy Wachowicz

  • różne sałaty (dębowa, lodowa, roszponka, rukola) 
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (może być lazur) 
  • garść ugotowanych lub upieczonych kasztanów 
  • garść orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku) 
  • garść czerwonych pomidorków koktajlowych 
  • garść winogron (bez pestek)
  • 1 łyżka musztardy z miodem 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • pieprz do smaku 
  • ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek 

Pasta z kasztanów Ewy Wachowicz

  • 200 g ugotowanych i obranych kasztanów 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • szczypta ostrej papryki 
  • 1/3 szklanki oliwy 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • sól 
  • pieprz 
  • świeży tymianek 
  • opcjonalnie garść prażonych pestek słonecznika 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?