Sałatka i pasta z kasztanów z przepisu Ewy Wachowicz. Czysta jesienna przyjemność
Beata Łajca
Szkoda, że kasztanów, które spadają nam pod nogi na jesiennym spacerze, nie można jeść, bo wyglądają bardzo apetycznie. Na szczęście w sklepach są już dostępne kasztany jadalne, a "w halo tu polsat" Ewa Wachowicz wyczarowała z nich prawdziwe rarytasy. Sałatkę i pastę zrobisz w kilka chwil, a Twoi goście będą zachwyceni.
Ewa Wachowicz jest naszą mistrzynią prostych, a jednocześnie wykwintnych dań. Kiedy zabiera się za dania z jadalnych kasztanów, to wiemy, że będzie pysznie. Sałatka i pasta, którą zaprezentowała w "halo tu polsat" są tak proste, że aż trudno w to uwierzyć.
Sałatka z kasztanami od Ewy Wachowicz
Składniki na sałatkę:
- różne sałaty (dębowa, lodowa, roszponka, rukola)
- 150 g sera z niebieską pleśnią (może być lazur)
- garść ugotowanych lub upieczonych kasztanów
- garść orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku)
- garść czerwonych pomidorków koktajlowych
- garść winogron (bez pestek)
Składniki do sosu:
- 1 łyżka musztardy z miodem
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Liście sałaty umyj, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Pomidorki i winogrona przekrój na pół, kasztany na cząstki, a ser w drobną kostkę. Wszystkie składniki ułóż na sałacie. W kubeczku wymieszaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i miód. Wymieszaj dokładnie i skosztuj — smak ma być wyraźny, słodko-kwaśny, lekko ostry i słony. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj i polej sałatkę przed podaniem.
Pasta z kasztanów Ewy Wachowicz
Składniki:
200 g ugotowanych i obranych kasztanów
Przygotowanie:
Najpierw ugotuj kasztany w lekko osolonej wodzie, przez około 30-40 minut. Przed wrzuceniem do wrzątku możesz je naciąć, aby łatwiej odchodziła z nich skórka. Gdy się ugotują, lekko je ostudź a następnie obierz ze skórki i wrzuć do blendera. Dodaj pozostałe składniki, ale nie wlewaj od razu całej oliwy. Dodawaj ją partiami kontrolując konsystencję (nie może być zbyt rzadka). Dopraw pastę do smaku, możesz też dodać prażony słonecznik. Pasta jest idealna jako smarowidło do pieczywa, albo dip do warzyw.
Zobacz też: