Sałatka i pasta z kasztanów z przepisu Ewy Wachowicz. Czysta jesienna przyjemność

Beata Łajca

Beata Łajca

Szkoda, że kasztanów, które spadają nam pod nogi na jesiennym spacerze, nie można jeść, bo wyglądają bardzo apetycznie. Na szczęście w sklepach są już dostępne kasztany jadalne, a "w halo tu polsat" Ewa Wachowicz wyczarowała z nich prawdziwe rarytasy. Sałatkę i pastę zrobisz w kilka chwil, a Twoi goście będą zachwyceni.

kasztany jadalne
kasztany jadalne123RF/PICSEL

Ewa Wachowicz jest naszą mistrzynią prostych, a jednocześnie wykwintnych dań. Kiedy zabiera się za dania z jadalnych kasztanów, to wiemy, że będzie pysznie. Sałatka i pasta, którą zaprezentowała w "halo tu polsat" są tak proste, że aż trudno w to uwierzyć.

Sałatka z kasztanami od Ewy Wachowicz

Składniki na sałatkę:

  • różne sałaty (dębowa, lodowa, roszponka, rukola) 
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (może być lazur) 
  • garść ugotowanych lub upieczonych kasztanów 
  • garść orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku) 
  • garść czerwonych pomidorków koktajlowych 
  • garść winogron (bez pestek)

Składniki do sosu:

  • 1 łyżka musztardy z miodem 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • pieprz do smaku 
  • ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek 

Przygotowanie:

Liście sałaty umyj, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Pomidorki i winogrona przekrój na pół, kasztany na cząstki, a ser w drobną kostkę. Wszystkie składniki ułóż na sałacie. W kubeczku wymieszaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i miód. Wymieszaj dokładnie i skosztuj — smak ma być wyraźny, słodko-kwaśny, lekko ostry i słony. Dodaj oliwę, dokładnie wymieszaj i polej sałatkę przed podaniem.

Pasta z kasztanów Ewy Wachowicz

Składniki: 

200 g ugotowanych i obranych kasztanów 

  • 2-3 ząbki czosnku 
  • szczypta ostrej papryki 
  • 1/3 szklanki oliwy 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • sól 
  • pieprz 
  • świeży tymianek 
  • opcjonalnie garść prażonych pestek słonecznika 
  • Przygotowanie:

    Najpierw ugotuj kasztany w lekko osolonej wodzie, przez około 30-40 minut. Przed wrzuceniem do wrzątku możesz je naciąć, aby łatwiej odchodziła z nich skórka. Gdy się ugotują, lekko je ostudź a następnie obierz ze skórki i wrzuć do blendera. Dodaj pozostałe składniki, ale nie wlewaj od razu całej oliwy. Dodawaj ją partiami kontrolując konsystencję (nie może być zbyt rzadka). Dopraw pastę do smaku, możesz też dodać prażony słonecznik. Pasta jest idealna jako smarowidło do pieczywa, albo dip do warzyw.

    Zobacz też:

    halo tu polsat
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas