Gołąbki w wersji maxi, czyli włoska kapusta z mięsnym farszem. Przepis Karoliny Stolarskiej-Bigos
Choć faszerowana kapusta najczęściej przywodzi na myśl klasyczne gołąbki duszone w garnku, ta wersja pokazuje, że znane smaki można zamknąć w efektownej formie całej główki. Kapusta włoska, dzięki swojej delikatnej strukturze i charakterystycznym karbowanym liściom, staje się tutaj naczyniem wypełnionym mięsnym farszem z dodatkiem ryżu i kiełbasy, pieczonym w piekarniku, aż całość nabierze złocistej nuty.

To danie z jednej strony zakorzenione w tradycji, z drugiej - podane w formie, która sprawia, że sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale i na stół świąteczny. Dopełnieniem jest gęsty, aksamitny sos pomidorowy, przygotowany z dodatkiem podsmażonej cebuli, czosnku i kapusty, która wzmacnia smak i nadaje mu głębi.
Faszerowana kapusta włoska w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 500 gramów mięsa mielonego z szynki
- 2 białe kiełbasy
- 100 gramów ryżu
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 100-200 mililitrów wody lub bulionu warzywnego
- chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować al dente i przestudzić. Cebulę oraz białą kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Z kapusty wyciąć głąb tak, by w środku zmieścił się farsz; wydrążone liście poszatkować i odłożyć. W dużej misce połączyć mięso mielone, ugotowany ryż, podsmażoną kiełbasę z cebulą, startą marchewkę, drobno pokrojonego pora, połowę poszatkowanej kapusty, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie wymieszać.
Farszem wypełnić główkę kapusty i ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym. Posmarować masłem klarowanym, oprószyć solą i pieprzem. Piec w 180°C przez około 45 minut, aż kapusta będzie miękka, a farsz dopieczony.
W tym czasie przygotować sos. Na maśle zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać czosnek, resztę poszatkowanej kapusty, pomidory z puszki i wlać bulion. Gotować, aż kapusta zmięknie, po czym całość zblendować na gładko. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru lub miodu i szczyptą chili. Upieczoną kapustę pokroić w ćwiartki lub plastry i podawać z gorącym sosem pomidorowym.