Idealne ciasto na Wielkanoc. Mrowisko, czyli pyszny i chrupiący przysmak z Podlasia
Przejadły ci się makowce i mazurki? Szukasz oryginalnego deseru na Wielkanoc? W takim razie mamy dla ciebie ciekawą propozycję. Jest pyszne, słodkie i bardzo chrupiące - tak można opisać tradycyjne ciasto z Podlasia. Mrowisko to regionalny przysmak, który serwuje się na weselach, chrzcinach, imieninach, podczas świąt oraz na lokalnych jarmarkach i festynach. Wyjaśnimy, z czego wynika tak oryginalna nazwa oraz podajemy pyszny przepis na tradycyjne mrowisko.

Zapewne wiele osób zastanawia się skąd taka nietypowa nazwa dla ciasta. Otóż wszystko przez wygląd - podlaskie mrowisko przypomina piramidę z cienkich i smażonych paseczków ciasta (ułożone warstwowo), które są polane obficie miodem. Całość słodkiej konstrukcji obsypuje się makiem i rodzynkami (lub cukrową posypką) - tworzy to kompozycję, która przypomina wędrujące po cieście mrówki.
Dawniej mrowisko gościło na stołach litewskiej szlachty. Dziś to ulubiony przysmak mieszkańców Podlasia
Mrowisko w wielu zakątkach Polski przybiera różne oblicza. Na Kurpiach wyróżnia się kolorową posypką i sezamem. A na Podlasiu? Tam królują miód, mak oraz rodzynki.
Ciekawostką jest, że dawniej w kulturze i wierzeniach chłopskich, ciasto mrowisko miało symbolizować dostatek i błogosławieństwo dla młodej pary. Ułożenie słodkiej piramidy z miodem i makiem miało także znaczenie obrzędowe - mak chronił od "złego oka", natomiast miód przyciągał szczęście.

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2-3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
- szczypta soli
Do smażenia:
- olej roślinny (około połowa butelki)
Składniki polewy:
- 1/2 szklanki miodu (takiego jak lubisz)
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
Dodatki (opcjonalnie):
- mak (czarny)
- rodzynki
- cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
Zacznij od zagniatania ciasta - wszystkie składniki połącz w gładką i sprężystą kulę. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i daj mu odpocząć w cieple przez około 20-30 minut.
Po upływie wymaganego czasu rozdziel ciasto na kawałki - każdy z nich rozwałkuj na cienko tak jak na faworki. Następnie pokrój je w paseczki, szerokie na około 1 cm, a długie na 6 cm. Jeśli chcesz, aby twoje mrowisko miało ciekawszą konstrukcję, możesz zamiast pasków wyciąć z ciasta zygzaki lub fale.
W głębokim garnku rozgrzej olej, wrzuć cienkie paseczki ciasta - powinny się smażyć do czasu aż osiągną złoty kolor. Gotowe ciasto wyjmij ostrożnie z garnka i odsącz usmażone paski na ręczniku kuchennym (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu).
Kolejnym etapem jest przygotowywanie polewy na mrowisko. W tym celu najlepiej w małym rondelku rozgrzej masło, dodaj miód i cukier i gotuj wszystko przez chwilę na małym ogniu (masa musi zgęstnieć).
Na dużym i płaskim talerzu (lub okrągłej paterze) ułóż warstwowo chrupiące paski ciasta. Każdą warstwę skrapiaj miodową polewą i posyp obficie makiem oraz rodzynkami. Na koniec, polej mrowisko resztą polewy.
Gotowy przysmak włóż do lodówki i pozostaw go tam na około 2 godziny - dzięki temu ciasto delikatnie zmięknie i wchłonie słodycz miodu. Smacznego!
Zobacz też: