Idealne ciasto na Wielkanoc. Mrowisko, czyli pyszny i chrupiący przysmak z Podlasia

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Ciasto mrowisko
Ciasto mrowisko Agencja FORUM

Dawniej mrowisko gościło na stołach litewskiej szlachty. Dziś to ulubiony przysmak mieszkańców Podlasia

Ciasto mrowisko
Ciasto mrowiskoMOs810, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia CommonsWikimedia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • szczypta soli
  • olej roślinny (około połowa butelki)
  • 1/2 szklanki miodu (takiego jak lubisz)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • mak (czarny)
  • rodzynki
  • cukrowa posypka
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?