Przepis sprzed lat znów wraca do łask. "Leniwa szarlotka" smakuje jak u babci, a powstaje bez wysiłku
Nie potrzebujesz miksera, ani większych umiejętności. "Leniwa szarlotka" naprawdę robi się sama. W latach 70. panie domu piekły je pod inną nazwą, a teraz znów wraca do łask, zwłaszcza miłośników prostych i szybkich przepisów. Wystarczy zetrzeć jabłka i wsypać składniki, a efekt zachwyca. Złota, pachnąca szarlotka, z kruchym wierzchem i wilgotnym środkiem smakuje jak u babci.

Szarlotka bez wyrabiania i miksowania
Ten przepis to klasyk sprzed lat. Powstał (prawdopodobnie) w latach 70., gdy nie wszystkie panie domu mogły sobie pozwolić na luksusowy mikser, jesienią jabłek było pod dostatkiem, a "słodkiego" chciało się nie mniej, niż dzisiaj. Zamiast wyrabiać ciasto, musisz tylko połączyć suche składniki i przełożyć je jabłkami. Trik z tartym masłem sprawia, że wierzch jest niesamowicie chrupiący. Przy okazji cały dom pachnie jabłkami, przywołując najpiękniejsze wspomnienia. Kiedyś zwano ją "szarlotką sypaną", dzisiaj w wersji "leniwej" podbija internet jako kolejny sentymentalny, a przy okazji bardzo prosty przepis na jesienny smakołyk.
Kiedyś sypana, dzisiaj leniwa. Ten przepis to hit jesieni
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g zimnego masła
Jak zrobić leniwą szarlotkę krok po kroku
- W misce połącz mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach, możesz skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodaj cynamon i wymieszaj.
- Formę (20×30 cm albo tortownicę o średnicy 26-28 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wsyp ⅓ suchej mieszanki, następnie połowę jabłek, znów ⅓ suchych składników, drugą połowę jabłek i na koniec pozostałą część mieszaniny.
- Zimne masło zetrzyj na tarce i rozsyp na górze ciasta.
- Piecz 45-50 minut w 180°C, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.
Smakuje jak u babci, a zrobisz ją w kilka chwil
Nazwiemy ją leniwą, czy sypaną - nie ma znaczenia. To jedno z tych ciast, które już po 10 minutach w piekarniku wypełniają cały dom przepięknym aromatem. Idealne do kawy, na leniwe popołudnie, albo nawet i do śniadania, bo czemu nie poprawić sobie humoru już od samego rana? Sprawdzi się też jako szybki deser dla niespodziewanych gości. Można je podać na ciepło, z lodami, albo oprószone cukrem pudrem - każda wersja będzie obłędna w smaku.
Dlaczego właśnie teraz znów wszyscy pieką leniwą szarlotkę?
Ten przepis idealnie wpisuje się w trendy, które obserwujemy już od jakiegoś czasu. Łączy nostalgię, prostotę, wspomnienia, a teraz jest idealnie na czasie. Á propos czasu... gdy mamy go coraz mniej, szukamy szybkich przepisów. W erze skomplikowanych deserów i wymyślnych dekoracji, wracamy do tego, co nasze mamy i babcie robiły lata temu. Leniwa czy sypana szarlotka przypomina, że nie trzeba spędzać godzin w kuchni, aby poczuć się jak u babci na niedzielnym obiedzie.
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też: