Chicken Caesar Sandwich, czyli chrupiąca bagietka z grillowanym kurczakiem
W kuchni „halo tu polsat” znów pachnie domowym obiadem. Tym razem Damian Kordas sięgnął po Mięsną Paczkę – mięso z EKO chowu bez antybiotyków. Jej twórcy chcą zmienić sposób, w jaki patrzymy na mięso: to nie tylko produkt, ale sposób, by zatroszczyć się o siebie i naszych najbliższych.

Mięso ekologiczne - mądry wybór
Nasza świadomość, jako konsumentów, rośnie z roku na rok. Zaczęliśmy od czytania składu, ale nie poprzestaliśmy na tym; interesuje nas, skąd mięso pochodzi, jego świeżość, w jakich warunkach hodowane były zwierzęta i czym były karmione. Chcemy dbać o ich dobrostan, wspierać lokalnych rolników i ograniczać nasz wpływ na planetę.
Mięsna Paczka odpowiada na te oczekiwania: oferuje certyfikowane mięso z ekologicznego chowu bez antybiotyków, EKO ryby, a także EKO wyroby. EKO jest tu kluczowe, bo oznacza, że mięso pochodzi z hodowli spełniających najwyższe standardy. Zwierzęta żyjące w gospodarstwach ekologicznych mają gwarantowany dostęp do tak pozornie podstawowych rzeczy, jak naturalne światło, wolny wybieg, odpowiednio duża przestrzeń do życia, czy... prawo do odpoczynku. I karmione są EKO paszą, z roślin niepryskanych syntetycznymi pestycydami.
Gdzie kupić ekologiczne mięso?
Każdy produkt ekologiczny, spełniający normy UE, oznaczony jest unijnym logo "ekoliściem", a także kodem jednostki, która nadała certyfikat (PL-EKO-XX). Takie produkty znajdziemy w sklepach ekologicznych, ale możemy również zamówić je do domu, dzięki Mięsnej Paczce.
Mięso jest pakowane próżniowo, głęboko mrożone i przechowywane w temperaturze od -18 do -24°C, a dostarczane: w specjalnej, izolowanej Paczce, zabezpieczonej suchym lodem. Dzięki temu mięso pozostaje zmrożone na kość także w drodze do naszego domu, a po przełożeniu do zamrażarki, zachowuje pełnię właściwości - pełnię smaku - nawet przez 12 miesięcy.
Choć Mięsna Paczka zaczęła od surowych mięs (drób, wołowina, wieprzowina), z czasem poszerzyła portfolio o gotowe wyroby ekologiczne. W ofercie znalazły się EKO kiełbasy, wędliny, parówki, buliony kolagenowe, klopsiki z wieprzowiny i wołowiny i inne klasyczne smaki.
Damian Kordas zaproponował w naszej kuchni przepis na bazie EKO Piersi z Kurczaka z Mięsnej Paczki. Poniżej przepis na nietuzinkową kanapkę z grillowanym kurczakiem.
Chicken Caesar Sandwich - klasyk w chrupiącej wersji
Składniki:
- bagietka;
- 100 g masła;
- 2 ząbki czosnku;
- natka pietruszki;
- 30 g parmezanu;
- 2 EKO Piersi z Kurczaka z Mięsnej Paczki;
- sól, pieprz;
- mąka;
- 2 jajka;
- bułka tarta.
Sos Caesar:
- 200 g majonezu;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 fileciki anchois;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka musztardy Dijon;
- sól, pieprz;
- 3 główki sałaty rzymskiej;
- 100 g parmezanu.
Przygotowanie:
- Bagietkę smarujemy czosnkowym masłem z pietruszką, posypujemy parmezanem i zapiekamy 10 minut w 180°C.
- Pierś z kurczaka rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
- Sos przygotowujemy blendując majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, anchois, sok z cytryny, musztardę Dijon oraz sól i pieprz. Mieszamy z posiekaną sałatą oraz startym parmezanem.
- Na ciepłej bagietce układamy sałatę w sosie i chrupiącego kurczaka.
Materiał promocyjny