Idealny deser na niezapowiedzianą wizytę gości. Skuś się na obłędnie dobry sernik, który przygotujesz w 15 minut

Karolina Szydłak
Polacy dzielą się na tych, którzy lubią sernik z rodzynkami i na tych, którzy wolą wypieki bez żadnych dodatków. W tym sporze wszyscy są jednak zgodni w jednej kwestii - sernik jest jednym z najlepszych ciast na świecie. Dziś proponujemy przepis na błyskawiczne i pyszne ciacho, które sprawdzi się zwłaszcza podczas wizyty niezapowiedzianych gości.

Ciekawostką jest, że sernik został wymyślony w starożytnej Grecji. Uznaje się, że pierwszy spisany przepis na placek z pokruszonym serem pochodzi z 230 r. n. e. Zdaniem historyków to ciasto było pokarmem przeznaczonym dla uczestników igrzysk olimpijskich. Najprawdopodobniej wykorzystywano je również do rytuałów religijnych. Dziś sernik to jedno z najczęściej goszczących ciast na polskich stołach. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu to pyszny i puszysty deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Idealne ciacho do kawy. Przygotuj klasyczny sernik bez dodatków
Niektórzy preferują sernik z brzoskwiniami, rodzynkami lub z bezą, jeszcze inni z polewą czekoladową. W książkach kucharskich oraz w internecie znajduje się mnóstwo wariacji tego deseru. Dla wielu z nas tak naprawdę najsmaczniejszą wersją jest jednak ta klasyczna, czyli puszysty sernik bez zbędnych dodatków.
Dziś podajemy przepis na pyszne ciasto, którego przygotowanie zajmuje około 15 minut. Potem zostaje już tylko pieczenie i czekanie, aż sernik wyrośnie i delikatnie zarumieni się na wierzchu.
Składniki potrzebne do przygotowania sernika:
Należy zaznaczyć, że w tym przepisie ciasto nie ma spodu, a do jego przygotowania można użyć dobrej jakości mielonego twarogu z wiaderka.
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 4 jaja
- 200 g masła
- 150 g cukru
- budyń waniliowy
Sposób przygotowania sernika:
Zacznij od włączenia piekarnika. Ustaw piec na 190 stopni, z grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Potem przygotuj i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. W małym rondelku rozpuść kostkę masła, a następnie zostaw tłuszcz do przestudzenia. Do miski wrzuć ser, jaja, cukier oraz budyń waniliowy i wszystko ze sobą delikatnie wymieszaj. Jeżeli korzystasz z miksera, to najlepiej ustaw urządzenie na bardzo niskie obroty. Po połączeniu się składników dodaj przestudzone masło i znowu wszystko ze sobą wymieszaj.
Gotową masę przełóż do tortownicy i włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika. Po upływie 20 minut zmniejsz temperaturę pieczenia na 150 stopni. Po kolejnych 30 minutach do 120 stopni. Odczekaj jeszcze pół godziny i wyłącz piekarnik. Pamiętaj, że sernik nie powinien być od razu wyjmowany z pieca - najlepiej, żeby został w piekarniku na jeszcze około 10 minut.
Jeśli bardzo lubisz dodatki, to ciacho możesz podawać z bitą śmietaną lub z sosem z wydrylowanych wiśni. Smacznego!

Zobacz też: