Grill w greckim stylu - szybkie i pyszne szaszłyki, tzatziki oraz bogata w witaminy i minerały letnia sałaka
Masz dość ciężkich i tłustych dań z rusztu? Zamiast karkówki i kiełbasy zrób grill w greckim stylu. Obłędnie pyszne szaszłyki z ziołami, kremowe tzatziki, lekka sałatka i aromatyczne dodatki przeniosą cię prosto na śródziemnomorskie wakacje - i to bez wychodzenia z własnego ogrodu.

Latem Polacy kochają grillować - i trudno się temu dziwić. To pyszny i prosty sposób na spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi. A gdyby tak dodać do klasycznego grilla odrobinę śródziemnomorskiego klimatu? Wyobraź sobie aromatyczne zioła, świeże warzywa i mieszankę smaków, która ekspresowo przeniesie cię na słoneczne wybrzeże Grecji. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale też sposób na oryginalne urozmaicenie letnich spotkań. Dziś podajemy przepisy na szybkie i efektowne dania, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Pysznie, szybko i aromatycznie. Zamień zwykły grill w grecką ucztę
Grecka kuchnia cieszy się popularnością na całym świecie. Słynie przede wszystkim ze świeżych, prostych składników i intensywnych smaków. Najczęściej występującymi produktami w codziennym menu greków są oliwki, warzywa, ser feta, oliwa z oliwek, zioła (szczególnie mięta i tymianek), jogurt, owoce morza, jagnięcina, wieprzowina, drób oraz czosnek i cytryna.
Mieszkańcy Grecji uwielbiają grillować - na ruszcie zazwyczaj lądują aromatyczne souvlaki, czyli szaszłyki z marynowanego mięsa, grillowana pita, warzywa i obowiązkowe dodatki, takie jak tzatziki - pyszny sos na bazie jogurtu greckiego, ogórka i czosnku. Całość podawana jest często w formie meze - zestawu drobnych przekąsek, które idealnie pasują do wspólnego ucztowania przy stole.

Greckie souvlaki i orzeźwiające tzatziki - sprawdź pyszne przepisy na grilla
Greckie souvlaki - szaszłyki z marynowanego mięsa, to pyszna propozycja dla fanów mięsa. Ogromną zaletą jest ich łatwość i szybkość przygotowania, a także to, że można je dowolnie modyfikować, dobierając ulubione warzywa i dodatki. Souvlaki świetnie sprawdzą się jako główne danie podczas letniego grilla: są aromatyczne, soczyste i znikają z talerzy w kilka minut.
Składniki (na około 6 szaszłyków):
- 500 g piersi z kurczaka lub jagnięciny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sok z 1 cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
- papryka, cebula, cukinia - do nadziania z mięsem
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w średniej wielkości kostkę. Do miski dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, tymianek, sól i pieprz. Wrzuć mięso do marynaty, wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Warzywa pokrój w podobnej wielkości kawałki. Nadziewaj mięso i warzywa na patyczki na przemian. Grilluj przez około 12 minut, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie rumiane i soczyste. Gotowe!
Idealne do letnich dań z grilla - kremowe tzatziki są nieodłącznym elementem greckiej kuchni. Świetnie komponują się z mięsnymi szaszłykami, grillowanymi warzywami oraz świeżym pieczywem.
Składniki na tzatziki:
- 1 ogórek gruntowy lub połowa dużego ogórka szklarniowego
- 300 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zetrzyj do miski ogórka na tarce o grubych oczkach. Posól go lekko i odstaw na około 10 minut, aby puścił sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij go z nadmiaru wody - możesz to zrobić przez sitko lub czystą ściereczkę, mocno dociskając.
W osobnej misce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, posiekaną miętą oraz przyprawami. Dodaj odciśniętego ogórka i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut - dzięki temu tzatziki będzie bardziej orzeźwiające.
Chrupiąca pita i bogata w witaminy sałatka grecka z... arbuzem!
Na greckim grillu nie może również zabraknąć tradycyjnej pity. Jeśli masz więcej czasu, to warto samemu upiec chrupiące chlebki - smak domowej wersji zdecydowanie wynagradza wysiłek. Wystarczy trochę mąki, woda, drożdże, odrobina oliwy i szczypta soli. Ciasto wyrabia się jak na pizzę, zostawia do wyrośnięcia, a następnie smaży na suchej patelni lub piecze w piekarniku. Możesz też pójść na skróty i sięgnąć po gotowe pity, które znajdziesz w większości dużych sklepów spożywczych, najczęściej na dziale z pieczywem.
Królową greckich spotkań przy stole jest jednak bez wątpienia sałatka grecka - prosta, kolorowa, pełna witamin i smaku. Klasyczne połączenie soczystych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli, oliwek i grubej kostki fety, polane dobrą oliwą z oliwek i posypane oregano, to obowiązkowy dodatek do każdego śródziemnomorskiego posiłku. My dziś proponujemy trochę urozmaiconą wersję tej sałatki z dodatkiem arbuza i kilku listków mięty.
Składniki na sałatkę grecką z arbuzem i miętą:
- ok. 300 g arbuza (pokrojonego w kostkę, bez pestek)
- 2 dojrzałe pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
- 1 świeży ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- ok. 100 g sera feta
- garść czarnych oliwek (najlepiej greckich, np. kalamata)
- kilka listków świeżej mięty
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta suszonego oregano
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrój arbuza, ogórka i pomidory w kostkę średniej wielkości. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj pokruszoną fetę, oliwki i porwane listki mięty. Skrop wszystko oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw oregano i ewentualnie pieprzem. Delikatnie wymieszaj i podawaj - najlepiej lekko schłodzoną. Smacznego!

Zobacz też: