Zrobisz je w 15 minut. Domowe chipsy z patelni - zdrowsze i bardziej chrupiące niż te ze sklepu

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Skuś się na domowe chipsy z patelni
Skuś się na domowe chipsy z patelni 123RF/PICSEL

Domowe chipsy z patelni - z ziemniaków i z dodatkiem ulubionych przypraw

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • około 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • chili w proszku 
  • czosnek granulowany 
  • papryka wędzona 
  • suszone zioła: tymianek, oregano, bazylia 
  • starty parmezan (opcjonalnie)

Domowe chipsy z buraka i marchewki- zdrowe, chrupiące i pyszne

Chrupiące chipsy z buraka i marchewki
Chrupiące chipsy z buraka i marchewki 123RF/PICSEL
  • 1 średni burak
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • ulubione przyprawy, np.  sól, słodka papryka, chili, tymianek, czosnek granulowany
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka majonezu
  • odrobina soli i pieprzu