Gołąbki bez kapusty, bez mięsa i bez ryżu, ale pełne smaku. Przepis szefa Martina przebija wszystkie inne

Beata Łajca

Beata Łajca

Aktualizacja

Domowe gołąbki z ryżem, mielonym mięsem i sosem pomidorowym — któż ich nie kocha? Wkrótce jednak zawijane smakołyki mogą spaść z kuchennego piedestału za sprawą dania szefa Martina, które ugotował w "halo tu polsat". Z tradycyjnymi gołąbkami łączy je tylko... zawijanie, bo wszystkie inne składniki są całkowicie różne. Ale połączone w jedno danie smakują wprost fenomenalnie. Trudno poprzestać na jednym takim gołąbku.

gołąbki z jarmużu z przepisu Martina Gimeneza Castro
gołąbki z jarmużu z przepisu Martina Gimeneza Castro123RF/PICSEL

Martin Gimenez Castro w kuchni "halo tu polsat" po raz kolejny udowadnia, że jego pomysłowość nie zna granic. Gołąbki z wędzoną makrelą, twarogiem i sosem kurkowym? Składniki tego dania wydają się bardzo zaskakujące, ale połączone razem tworzą tak bogatą paletę smaków i struktur, że z powodzeniem sprawdzą się w menu najlepszych restauracji. Mimo to można je wykonać w bardzo prosty sposób we własnym domu i to o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki z mięsem.

Gołąbki z makrelą, wędzonym twarożkiem i kaszą gryczaną w sosie kurkowym

Składniki: 

  • 1 makrela wędzona 
  • 200 g jarmużu toskańskiego 
  • 100 g kaszy gryczanej 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 biała cebula 
  • 2 łyżki wędzonego twarożku  
  • 200 g świeżych kurek 
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki masła 
  • lód do schłodzenia jarmużu 

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Cebulę i czosnek posiekaj i połowę lekko podsmaż. Druga połowa posłuży do przygotowania sosu. Makrelę dokładnie obierz ze skóry, wyjmij wszystkie ości, a czyste mięso przełóż do miski. Dodaj wędzony twarożek, kaszę, cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Zagotuj wodę w garnku. W misce umieść kostki lodu i trochę zimnej wody. Oczyść jarmuż, obcinając twarde części, a liście wrzuć do wrzątku na 20 sekund, po czym od razu przełóż je do miski z lodem.

Teraz zacznij formować gołąbki, dokładnie tak, jak robi się to z tradycyjnymi. Rozłóż pojedynczy liść jarmużu, nałóż trochę farszu i dokładnie zawiń. Odłóż gołąbki na bok i przygotuj sos.

Oczyść kurki z piasku. Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, potem dodaj kurki i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj sos sojowy i śmietankę, zamieszaj i gotuj przez chwilę. Na koniec dodaj posiekany koperek.

Gołąbki przed podaniem najlepiej lekko podsmażyć na maśle, z każdej strony, aby nabrały ładnego koloru i chrupkości. Tak przygotowane polej sosem kurkowym i gotowe.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas