Elegancka propozycja z morskim akcentem. Spróbuj złocistej focacci z ośmiornicą

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś w ''halo tu polsat'' garść śródziemnomorskich inspiracji. Martin Castro zaproponował chrupiącą focaccie w towarzystwie rozpływających się w ustach dodatków - burraty oraz miękkiej ośmiornicy. To elegancka propozycja, która sprawdzi się jako wyrafinowana przekąska.

Focaccia z ośmiornicą
Focaccia z ośmiornicą 123RF/PICSEL

Wygląda i smakuje jak danie z najlepszej restauracji. Przygotuj focaccię z pysznymi dodatkami

Nawet jeżeli nie przepadasz za owocami morza - tym razem daj im szansę. Naprawdę warto! To przepis, który powinien zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Tutaj każdy składnik odgrywa ważną rolę. Aksamitna burrata w połączeniu z ośmiornicą z peperncino tworzą duet idealny.

Złocista focaccia z burratą i ośmiornicą od Martina Castro. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Składniki: 

  • 3-4 macki ośmiornicy
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • odrobina peperoncino (papryka chili świeża)
  • 2 sztuki burraty

Dodatkowo: wykałaczki do kanapek

Sposób przygotowania:

Na początek zacznij od ugotowania macek ośmiornicy - gotuj aż do uzyskania miękkości (około 40 minut). Jeżeli ośmiornica nadal będzie twarda i gumowata, to trzeba ją gotować dłużej. Po ostygnięciu ośmiornicy pokrój macki i wrzuć je do miski. Dodaj oliwy z oliwek, kapary, posiekaną bazylię oraz peperoncino. Na koniec dopraw solą.

Na focacci połóż burratę, a na wierzch sałatkę z ośmiornicy. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas