Odważ się na ośmiornicę. Ta grillowana, z przepisu Martina Gimeneza Castro, jest tego warta
Beata Łajca
Lubimy tradycyjną polską kuchnię, ale powoli przekonujemy się do egzotycznych smaków. Owoce morza coraz częściej goszczą w naszych domach, ale ośmiornicy większość z nas jeszcze się trochę boi. Niesłusznie! Przepis Martina Gimeneza Castro udowadnia, że przygotowanie macek nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Nie taka ośmiornica straszna, jak ją malują. A w dodatku smakuje jak nic innego!
Przychodzi taki moment, gdy trzeba się wykazać, na przykład przed teściową, czy innymi (mniej lub bardziej oczekiwanymi) gośćmi. Gdy chcesz zaimponować umiejętnościami kulinarnymi, nie serwuj schabowego - to już nikogo nie zaskakuje. Ale taka grillowana ośmiornica może zrobić wrażenie. Przepis Martina Gimeneza Castro jest banalnie prosty, a dodatki - ziemniaki i chorizo, smakują każdemu i pozwolą "oswoić" ośmiornicę tym, którzy jeszcze jej nie jedli. A jak teściowa się nie skusi, niech żałuje. To danie to prawdziwa eksplozja smaku.
Grillowana ośmiornica z sałatką ziemniaczaną z chorizo według przepisu Martina Castro
Składniki:
- 3-4 macki ośmiornicy
- 600 - 800 g ziemniaków
- 1 chorizo
- 2 łyżki kaparów
- 150 ml oliwy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 doniczka bazylii
Przygotowanie:
Ośmiornicę możesz kupić już ugotowaną, albo surową. W tym drugim przypadku przygotowanie dania zacznij od ugotowania macek. Na początku daj im 40 minut - jeśli nadal będą twarde, albo gumowate, gotuj dłużej.
W tym czasie zajmij się ziemniakami. Pokrój je w plasterki i ugotuj, ale niezbyt długo. Nie mogą być całkowicie miękkie, wystarczy, żeby nie były surowe. Z wrzątku przełóż je od razu do zimnej wody.
Osusz plasterki ziemniaków, dopraw oliwą z oliwek, słodką papryką i posiekaną bazylią. Chorizo pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni, po czym dodaj do ziemniaków. Ugotowaną ośmiornicę zgrilluj do chrupkości.
Na talerzu ułóż ziemniaki z chorizo, dodaj grillowane macki, a na koniec udekoruj kaparami. Smacznego!
Zobacz też: