Odważ się na ośmiornicę. Ta grillowana, z przepisu Martina Gimeneza Castro, jest tego warta

Beata Łajca

Beata Łajca

Lubimy tradycyjną polską kuchnię, ale powoli przekonujemy się do egzotycznych smaków. Owoce morza coraz częściej goszczą w naszych domach, ale ośmiornicy większość z nas jeszcze się trochę boi. Niesłusznie! Przepis Martina Gimeneza Castro udowadnia, że przygotowanie macek nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Nie taka ośmiornica straszna, jak ją malują. A w dodatku smakuje jak nic innego!

grillowana ośmiornica
grillowana ośmiornica123RF/PICSEL

Przychodzi taki moment, gdy trzeba się wykazać, na przykład przed teściową, czy innymi (mniej lub bardziej oczekiwanymi) gośćmi. Gdy chcesz zaimponować umiejętnościami kulinarnymi, nie serwuj schabowego - to już nikogo nie zaskakuje. Ale taka grillowana ośmiornica może zrobić wrażenie. Przepis Martina Gimeneza Castro jest banalnie prosty, a dodatki - ziemniaki i chorizo, smakują każdemu i pozwolą "oswoić" ośmiornicę tym, którzy jeszcze jej nie jedli. A jak teściowa się nie skusi, niech żałuje. To danie to prawdziwa eksplozja smaku.

Grillowana ośmiornica z sałatką ziemniaczaną z chorizo według przepisu Martina Castro

Składniki:

  • 3-4 macki ośmiornicy 
  • 600 - 800 g ziemniaków
  • 1 chorizo  
  • 2 łyżki kaparów  
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżka papryki słodkiej  
  • 1 doniczka bazylii 

Przygotowanie:

Ośmiornicę możesz kupić już ugotowaną, albo surową. W tym drugim przypadku przygotowanie dania zacznij od ugotowania macek. Na początku daj im 40 minut - jeśli nadal będą twarde, albo gumowate, gotuj dłużej.

W tym czasie zajmij się ziemniakami. Pokrój je w plasterki i ugotuj, ale niezbyt długo. Nie mogą być całkowicie miękkie, wystarczy, żeby nie były surowe. Z wrzątku przełóż je od razu do zimnej wody.

Osusz plasterki ziemniaków, dopraw oliwą z oliwek, słodką papryką i posiekaną bazylią. Chorizo pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni, po czym dodaj do ziemniaków. Ugotowaną ośmiornicę zgrilluj do chrupkości.

Na talerzu ułóż ziemniaki z chorizo, dodaj grillowane macki, a na koniec udekoruj kaparami. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas