Pierogi prosto ze staropolskiej kuchni. Gęsiną nadziane i rydzowym sosem otulone

Kamil Olek

Kamil Olek

Pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsinąDariusz GałązkaAKPA

Pierogi z gęsią i sosem śmietanowo-grzybowym

  • mięso z 2 nóg gęsi, ugotowane w rosole
  • 1 marchewka, ugotowana w rosole
  • 1/4 korzenia selera, ugotowanego w rosole
  • 1/2 korzenia pietruszki, ugotowanego w rosole
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 250 mililitrów gorącej wody
  • 2 szalotki
  • 200 gramów rydzów (lub innych grzybów leśnych)
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 200 mililitrów rosołu z gęsi
  • 200 mililitrów śmietanki 18%