Pierogi prosto ze staropolskiej kuchni. Gęsiną nadziane i rydzowym sosem otulone

Kamil Olek

Kamil Olek

Pierogi – polskie. Gęś – polska. Rydze – polskie. Dzisiejsze danie z powodzeniem możemy więc nazwać kwintesencją polskości (nawet, jeśli w kuchni króluje... Argentyńczyk). Połączenie klasycznych aromatów znanych już od wielu wieków to idealna okazja, by przypomnieć sobie o tym, że rodzime dania wcale nie muszą być jedynie tłuste i monotonne, bowiem tradycja kulinarna Rzeczypospolitej kryje niezliczoną ilość prawdziwych rarytasów. Tak jak i ten poniższy.

Pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsinąDariusz GałązkaAKPA

Pierogi z gęsią i sosem śmietanowo-grzybowym

Składniki:

  • mięso z 2 nóg gęsi, ugotowane w rosole
  • 1 marchewka, ugotowana w rosole
  • 1/4 korzenia selera, ugotowanego w rosole
  • 1/2 korzenia pietruszki, ugotowanego w rosole
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 250 mililitrów gorącej wody
  • 2 szalotki
  • 200 gramów rydzów (lub innych grzybów leśnych)
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 200 mililitrów rosołu z gęsi
  • 200 mililitrów śmietanki 18%

Sposób przygotowania:

Do mąki dodaj gorącą wodę z roztopionym masłem, wymieszaj, a następnie dodaj jajko. Zagnieć ciasto i odstaw na chwilę, aby odpoczęło. Do farszu posiekaj mięso z gęsi oraz ugotowane warzywa i dobrze wymieszaj. Na gorącą patelnię wlej odrobinę oleju, dodaj posiekane w kostkę szalotki i smaż, aż się zeszklą. Następnie dodaj rydze, podsmaż, po czym podlej całość rosołem. Redukuj sos, a na końcu dodaj śmietankę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, a następnie podawaj z sosem grzybowym.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas