Pierogi prosto ze staropolskiej kuchni. Gęsiną nadziane i rydzowym sosem otulone
Kamil Olek
Pierogi – polskie. Gęś – polska. Rydze – polskie. Dzisiejsze danie z powodzeniem możemy więc nazwać kwintesencją polskości (nawet, jeśli w kuchni króluje... Argentyńczyk). Połączenie klasycznych aromatów znanych już od wielu wieków to idealna okazja, by przypomnieć sobie o tym, że rodzime dania wcale nie muszą być jedynie tłuste i monotonne, bowiem tradycja kulinarna Rzeczypospolitej kryje niezliczoną ilość prawdziwych rarytasów. Tak jak i ten poniższy.
Pierogi z gęsią i sosem śmietanowo-grzybowym
Składniki:
- mięso z 2 nóg gęsi, ugotowane w rosole
- 1 marchewka, ugotowana w rosole
- 1/4 korzenia selera, ugotowanego w rosole
- 1/2 korzenia pietruszki, ugotowanego w rosole
- 500 gramów mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- 250 mililitrów gorącej wody
- 2 szalotki
- 200 gramów rydzów (lub innych grzybów leśnych)
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- 200 mililitrów rosołu z gęsi
- 200 mililitrów śmietanki 18%
Sposób przygotowania:
Do mąki dodaj gorącą wodę z roztopionym masłem, wymieszaj, a następnie dodaj jajko. Zagnieć ciasto i odstaw na chwilę, aby odpoczęło. Do farszu posiekaj mięso z gęsi oraz ugotowane warzywa i dobrze wymieszaj. Na gorącą patelnię wlej odrobinę oleju, dodaj posiekane w kostkę szalotki i smaż, aż się zeszklą. Następnie dodaj rydze, podsmaż, po czym podlej całość rosołem. Redukuj sos, a na końcu dodaj śmietankę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, a następnie podawaj z sosem grzybowym.