Domowy fast-food prosto z ulic Krakowa. Prababka hamburgera, czyli genialna maczanka

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Maczanka krakowska
Maczanka krakowska123RF/PICSEL

Pyszny i domowy fast-food. Skuś się na słynną maczankę krakowską

Maczanka po krakowsku
Maczanka po krakowsku123RF/PICSEL
  • około 6-8 średniej wielkości pszennych kajzerek (najlepiej domowych)
  • 4 ogórki konserwowe
  • chrzan tarty
  • cebulka marynowana (opcjonalnie) 
  • 1 kg karkówki wieprzowej (najlepiej z lekkim przerostem tłuszczu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • 1 duża biała cebula (pokrojona w pióra)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 ml jasnego piwa (opcjonalnie)
  • 400-500 ml domowego bulionu (najlepiej wołowego lub warzywnego)
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Prababka hamburgera - maczanka krakowska
Prababka hamburgera - maczanka krakowska123RF/PICSEL