Domowy fast-food prosto z ulic Krakowa. Prababka hamburgera, czyli genialna maczanka
Jesteś fanem hamburgerów? W Krakowie mają coś znacznie lepszego. Chodzi o słynną maczankę krakowską, czyli rodzaj regionalnej kanapki z szarpanym mięsem wieprzowym, cebulką i ogórkiem w towarzystwie aromatycznego sosu i przypraw. To jeden z pierwszych polskich street-foodów. Przedstawiamy przepis na najlepszą maczankę po krakowsku.

Maczanka krakowska to jedno z tych dań, które najlepiej oddają ducha tradycyjnej kuchni małopolskiej - proste, a zarazem niezwykle bogate w smaku i historii. "Prababka hamburgera" wywodzi się z XIX wieku, pierwotnie serwowana była rzemieślnikom i furmanom jako sycący posiłek. Dziś podbija serca smakoszy w nowoczesnym wydaniu.
Pyszny i domowy fast-food. Skuś się na słynną maczankę krakowską
Podobnie jak hamburger, maczanka krakowska to dobrze doprawione mięso podawane w bułce z dodatkiem pysznych składników. Jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Sprawdzi się jako danie na obiad, kolację oraz przysmak na imprezę.

Składniki:
Do podania:
- około 6-8 średniej wielkości pszennych kajzerek (najlepiej domowych)
- 4 ogórki konserwowe
- chrzan tarty
- cebulka marynowana (opcjonalnie)
Mięso i marynata:
- 1 kg karkówki wieprzowej (najlepiej z lekkim przerostem tłuszczu)
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Sos pieczeniowy:
- 1 duża biała cebula (pokrojona w pióra)
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 100 ml jasnego piwa (opcjonalnie)
- 400-500 ml domowego bulionu (najlepiej wołowego lub warzywnego)
- masło klarowane lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Postaraj się dzień wcześniej zamarynować mięso. W tym celu umyj, osusz i pokrój karkówkę na grube plastry (około 1,5 do 2 cm). Następnie natrzyj mięso majerankiem, solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, musztardą i olejem. Gotową karkówkę przełóż do naczynia, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia roztop na dużej patelni (z grubym dnem) masło klarowane i obsmaż na nim z obu stron plastry karkówki (muszą się lekko zarumienić). Zdejmij mięso i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa, ponownie dodaj na patelnię mięso, zalej wszystko bulionem i piwem (opcjonalnie) oraz dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny - aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Kiedy karkówka będzie się dusić, podpiecz w piekarniku lub opiekaczu pieczywo. Bułki powinny być lekko chrupiące i zarumienione. Posmaruj rozkrojone pieczywo (z obu stron) chrzanem, nałóż dużą ilość karkówki i sosu z garnka. Do środka warto dodać także pokrojone w plastry ogórki i cebulkę konserwową. Smacznego!

Zobacz też: