​Nieoczywista słodycz według Karoliny Stolarskiej-Bigos, czyli czekoladowe ciasto z... buraczanym dodatkiem

Redakcja

Redakcja

Ciasto czekoladowo-buraczane
Ciasto czekoladowo-buraczaneAI-generatedhalo tu polsat

Ciasto czekoladowo-buraczane według Karoliny Stolarskiej-Bigos

  • 4 jajka rozmiaru 
  • 250 mililitrów oleju 
  • 350 gramów ugotowanych buraków 
  • 280 gramów mąki tortowej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 350 gramów cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 gramów mascarpone  
  • 180 gramów czekolady mlecznej  
  • 100 gramów czekolady gorzkiej  
  • 375 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
  • 450 gramów drylowanych wiśni 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka galaretki wiśniowej 
  • 2-3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
  • około 100 mililitrów zalewy z wiśni