Burgery podwójnie buraczane – z camembertem i sosem miodowo-musztardowym. Przepis Karoliny Stolarskiej-Bigos
Te burgery stanowią połączenie ziemistej słodyczy buraka, soczystości wołowiny oraz kremowej miękkości sera camembert - wszystko to pozostaje zaś zamknięte w domowej bułce o rubinowym odcieniu. Całość wieńczy miodowo-musztardowy sos, który podkreśla wytrawny charakter dania i nadaje całości francuskiego sznytu. To przepis, który pokazuje, że klasyczny burger wcale nie musi być banalny - wystarczy odrobina koloru, odwagi i kulinarnej fantazji.

Podwójnie buraczane burgery według Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
Bułki buraczane:
- 500 gramów mąki pszennej
- 25 gramów świeżych drożdży
- 2 jajka
- 80 gramów rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 mililitrów soku z buraka
- 100 mililitrów mleka
- 3 łyżki sezamu
Burgery:
- 500 gramów mielonej wołowiny
- 300 gramów pieczonych lub gotowanych buraków
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 4 okrągłe camemberty
- kilka liści sałaty strzępiastej
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
Sos miodowo-musztardowy:
- 4 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki mąki i cukru. Odstawić, aż rozczyn zacznie pracować. Następnie połączyć go z mąką, solą, jajkiem, sokiem z buraka i rozpuszczonym masłem. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować kulki o wadze około 80 gramów, spłaszczyć i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem i piec około 25 minut w 180°C, aż się zarumienią.
Buraki zetrzeć na tarce i połączyć z mięsem, przyprawami oraz sosem worcestershire. Uformować kotlety i smażyć z obu stron przez około 4 minuty.
Sery camembert przekroić i krótko podsmażyć na patelni od strony skórki.
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Bułki przekroić i podgrzać na suchej patelni. Spód posmarować sosem, ułożyć liść sałaty, burgera, gorący ser, plasterki ogórka i czerwoną cebulę. Całość przykryć drugą częścią bułki, delikatnie docisnąć i podać od razu.