Deser jak z najlepszej paryskiej cukierni. Ptysie z kruszonką, waniliowym kremem patissiere i malinami
Zarówno ptysie, jak i patissiere należą do klasyki kuchni francuskiej, a połączone tworzą deser idealny. Ciasto parzone początkującym cukiernikom wydaje się skomplikowane, a krem łatwo zepsuć. Ale z dobrym przepisem, dokładnie takim, jaki w "halo tu polsat" zaprezentowała Karolina Stolarska-Bigos, nawet bez większych umiejętności można stworzyć słodkości jak z paryskiej cukierni we własnym domu. Wystarczy odrobina cierpliwości i rękaw cukierniczy.

Podane składniki wystarczą do przygotowania około dwudziestu ptysi. Przyda się papier do pieczenia, lub mata cukiernicza. Do formowania ptysi warto przygotować rękaw cukierniczy i okrągłą lub gwiaździstą tylkę, a do ich nadziewania najlepiej sprawdza się końcówka typu "szpryca".
Ptysie z kruszonką, waniliowym kremem patissiere i malinami według Karoliny Stolarskiej-Bigos
Ciasto parzone:
- 100 g masła
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 160 g mąki tortowej
- 4 jajka L
Kruszonka:
- 70 g cukru trzcinowego (może być puder trzcinowy)
- 80 g miękkiego masła
- 80 g mąki tortowej
Krem patissiere:
- 100 g żółtek (z ok. 5 jajek)
- 100 ml śmietany 30%
- 400 ml mleka 3,2 % (nie UHT)
- 80 g drobnego cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 25 g zimnego masła
- 1 laska wanilii
- 200-250 g świeżych malin
- listki mięty
Przygotowanie:
1. Krem patissiere
Zacznij od przygotowania kremu patissiere, bo musi się dobrze schłodzić, zanim wypełnisz nim ptysie. Do garnka wlej mleko i śmietankę, dodaj połowę cukru, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę. Podgrzewaj całość na małej mocy palnika, by wanilia mogła oddać jak najwięcej aromatu. Po kilku minutach zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na około 10 minut, a następnie wyjmij laskę wanilii. W osobnej misce ubij żółtka z resztą cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj skrobię kukurydzianą i krótko zmiksuj. Wlej do żółtek połowę gorącego mleka waniliowego, intensywnie mieszaj i przelej całość z powrotem do garnka. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie się lekko gotować. Po około 10 sekundach zdejmij garnek z ognia, dodaj masło i mieszaj, aż krem będzie gładki. Przelej go do miski, przykryj folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni kremu, i odstaw do wystudzenia. Potem włóż do lodówki na kilka godzin, by porządnie się schłodził.
2. Ciasto parzone
Teraz przygotuj ciasto parzone. W garnku zagotuj wodę, mleko i masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż masa stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy ciasto będzie już lekko ciepłe, zmiksuj je krótko, a następnie dodaj dwa roztrzepane jajka i ponownie zmiksuj. Konsystencja powinna być gładka i dość luźna, ale nie lejąca. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, rozbełtaj ostatnie jajko, dolej połowę i sprawdź - w razie potrzeby dodaj resztę.
3. Kruszonka
Przygotuj kruszonkę, zagniatając miękkie masło z cukrem i mąką. Rozwałkuj ją na placek o grubości około 3 mm i schłódź w lodówce. Gdy stwardnieje, wytnij krążki nieco większe od planowanej wielkości ptysi.
4. Pieczenie i dekorowanie
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj porcje o średnicy około 3-4 cm na papierze do pieczenia lub macie perforowanej. Na wierzchu każdego ptysia ułóż krążek kruszonki. Wstaw blachę z ptysiami do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180°C, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Jeśli zauważysz, że zbyt szybko się rumienią, zmniejsz temperaturę do 160-170°C. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ich od razu - dzięki temu zachowają chrupkość.
Gdy ptysie ostygną, a krem dobrze się schłodzi, zmiksuj go krótko, by nabrał aksamitnej, lekkiej konsystencji. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i napełnij nim ptysie - użyj rękawa cukierniczego ze skośnie ściętą, metalową końcówką. Możes też przekroić ptysie na pół i nałożyć krem do środka. Na wierzchu zrób małe rozetki z kremu, ułóż świeże maliny i udekoruj listkami mięty.
Gotowe ptysie wyglądają jak z najlepszej paryskiej cukierni - z chrupiącą kruszonką, aksamitnym waniliowym wnętrzem i soczystymi malinami, które nadają im lekkości i świeżości.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też: