Deser jak z najlepszej paryskiej cukierni. Ptysie z kruszonką, waniliowym kremem patissiere i malinami

Beata Łajca

Beata Łajca

Deser jak z najlepszej paryskiej cukierni. Ptysie z kruszonką, waniliowym kremem patissiere i malinami
Deser jak z najlepszej paryskiej cukierni. Ptysie z kruszonką, waniliowym kremem patissiere i malinamiAKPA

Ptysie z kruszonką, waniliowym kremem patissiere i malinami według Karoliny Stolarskiej-Bigos

  • 100 g masła  
  • 125 ml wody  
  • 125 ml mleka  
  • 160 g mąki tortowej  
  • 4 jajka L 
  • 70 g cukru trzcinowego (może być puder trzcinowy)  
  • 80 g miękkiego masła  
  • 80 g mąki tortowej 
  • 100 g żółtek (z ok. 5 jajek)         
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 400 ml mleka 3,2 % (nie UHT)  
  • 80 g drobnego cukru  
  • 40 g skrobi kukurydzianej  
  • 25 g zimnego masła 
  • 1 laska wanilii 
  • 200-250 g świeżych malin  
  • listki mięty