Babka z sezonowym owocem, którego prawie nie używamy do ciast. Hiszpański przepis robi furorę
Do prostej babki dodaję sezonowy owoc - teraz jest najtańszy, a w Polsce prawie nikt nie piecze ciast z jego dodatkiem. Hiszpański przepis robi furorę w sieci, bo jest sezonowy, łatwy i tani, a babka wychodzi lekka i puszysta, a dzięki owocom, wyjątkowo soczysta. Swój urok pokazuje dopiero po przekrojeniu - wszyscy od razu proszą o dokładkę.

Dlaczego warto postawić na kuchnię sezonową?
Bo natura wie, co robi. Produkty sezonowe są najsmaczniejsze, najtańsze i zawierają najwięcej składników odżywczych, ponieważ dojrzewają w swoim naturalnym rytmie. Nie inaczej jest z winogronami, które właśnie teraz zachowują najwięcej witamin i mikroelementów, a w sklepach można je kupić nawet za 5 czy 8 złotych za kilogram.
Właśnie winogrona są bowiem bohaterem tej pysznej babki, co dla wielu miłośników wypieków może być zaskakujące. Trudno znaleźć polskie przepisy na proste ciasta z winogronami, a ten hiszpański robi furorę.
Na początku października winogrona mają najwięcej witaminy C i polifenoli, które są silnymi antyoksydantami, wzmacniającymi odporność i chroniącymi serce. A zwłaszcza teraz nasz organizm wyjątkowo tego potrzebuje. A że oprócz wsparcia zdrowia łaknie jesienią również słodkości, przepis na babkę z winogronami pasuje idealnie.

Prosta babka z winogronami. Przepis robi furorę w sieci
Składniki na formę o średnicy około 22-24 cm:
- 400 g świeżych winogron
- 280 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 120 ml oleju lub oliwy z oliwek
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 80 ml mleka
- jedne saszetka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- szczypta soli
- opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania winogron - babka wygląda najpiękniej, gdy wymieszasz jasne i ciemne owoce. Dokładnie je umyj i osusz, przekrój na pół i delikatnie usuń pestki - to najbardziej pracochłonna część przepisu, ale warto to zrobić, dla komfortu jedzenia. Lekko oprósz winogrona mąką, (wystarczy 1-2 łyżki), po to, aby nie wpadły na dno formy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z opcją grzania góra-dół, bez termooobiegu. Nasmaruj formę na babkę odrobiną masła lub oleju. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (wyjdzie najlepiej, gdy będą w temperaturze pokojowej). Dolewaj olej lub oliwę cienkim strumieniem, miksując na średnich obrotach.
Po chwili dodaj jogurt i mleko, wymieszaj na najmniejszej mocy miksera. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą, przesiej przez sito i dodaj do masy - tym razem mieszaj delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki, aby ciasto pozostało lekkie i puszyste.
Na koniec dodaj skórkę cytrynową lub pomarańczową oraz wanilię, jeśli jej używasz. Wlej 1/3 ciasta do formy, rozłóż połowę winogron. Dolej kolejną 1/3 i znów posyp owocami. Na koniec wylej pozostałą porcję masy.
Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw babkę na 10 minut w formie, później wyjmij ją delikatnie i przełóż na kratkę do ostygnięcia. Chłodne ciasto udekoruj cukrem pudrem. Po przekrojeniu, dzięki winogronom, wygląda jak keks pełen bakalii, ale smakuje zupełnie inaczej. I lepiej!
Wskazówka: aby uzyskać ciekawy, intensywny smak deseru, połówki winogron możesz wcześniej zamarynować, np. w ulubionym likierze. Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też: